«Золота ера» між Британією та Китаєм закінчилася - Сунак

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що «золота ера» у відносинах між Лондоном та Пекіном добігла кінця, закликавши до перегляду підходів до політики Китаю.

Про це він сказав на банкеті лорд-мера Лондона, передає Укрінформ з посиланням на Sky News.

“Будемо відверті, так звана «золота ера» закінчилася разом із наївною ідеєю про те, що торгівля призведе до соціальних і політичних реформ. Але ми також не повинні спиратися на спрощену риторику часів Холодної війни”, - сказав Сунак.

“Ми визнаємо, що Китай представляє систематичний виклик нашим цінностям та інтересам, виклик, який стає гострішим у міру того, як країна рухається до ще більшого авторитаризму”, - сказав британський прем’єр.

Він розкритикував порушення Китаєм прав людини, водночас наголосивши, що Британія "не може просто ігнорувати значення Китаю у світових справах" щодо глобальної економічної стабільності чи проблем, таких як зміна клімату.

Він сказав, що «супротивники та конкуренти Великої Британії планують на довгострокову перспективу», згадавши росію та Китай, і підкреслив, що Лондон «зробить еволюційний стрибок у нашому підході» до країн.

Британський прем'єр наголосив, що під його керівництвом Велика Британія не обере «статус-кво» і протистоятиме міжнародним конкурентам.

Читайте також: Сунак допускає збільшення військової допомоги Україні наступного року - ЗМІ

Він також згадав Україну у своїй промові, зазначивши, що немає жодних сумнівів у тому, що Британія «буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно».

Як повідомлялося, 19 листопада Сунак відвідав Київ, де зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським.

Фото: Lauren Hurley / No 10 Downing Street