Німеччина продовжить місію Бундесверу в Словаччині

Німецька сторона продовжить перебування своїх солдатів і воєнної техніки на території союзника по НАТО, Словаччини, які, окрім іншого, забезпечуватимуть безпеку нового центру технічного обслуговування воєнної техніки з України.

Про це сказав речник Міноборони ФРН Крістіан Тільс на брифінгу в Берліні в середу, передає кореспондент Укрінформу.

Тільс поінформував про рішення продовжити місію Бундесверу, яку він виконує разом з Нідерландами, у Словаччині. Там наразі розміщені системи Patriot і належна кількість солдатів.

Глава МО ФРН Крістіне Ламбрехт, за словами речника, схвалила продовження перебування військових Бундесверу, яке було розраховано до середини 2023, до кінця 2023, в а подальшому, не виключено, й на 2024 рік. «Це є дуже важливим для захисту східного флангу альянсу», - підкреслив Тільс оборонного відомства ФРН.

Він також нагадав про започаткування напередодні в Словаччині центру з ремонту німецької техніки, яка зазнала пошкоджень під час боїв. Йдеться, зокрема, про системи Panzerhaubitze2000 і Mars II.

Читайте також: Німеччина має давати Україні зброю без будь-яких відмовок - віцепрезидентка Бундестагу

База, зауважив Тільс, уже розпочала роботу. Він також повідомив про те, що наразі обговорюється питання захисту цієї бази системами ППО MANTIS, які стоять на озброєнні Бундесверу.

Як повідомлялось, рішення про негайне створення німецько-словацького ремонтного центру для ЗСУ було ухвалено 15 листопада міністрами оборони двох країн Крістіне Ламбрехт і Ярославом Надєм. У центрі інтенсивно використовувані системи озброєння, які були поставлені Україні західними партнерами, зокрема, Німеччиною, будуть ремонтуватися з тим, щоби їх можна було повернути на лінію фронту. Нагадаємо, Німеччина та Словаччина дуже тісно співпрацюють, щоб підтримати Україну. Так, наприкінці серпня було підписано договір про «кільцовий обмін»: Словаччина передає Україні бойові машини піхоти, а натомість отримує від Німеччини основні бойові танки.

Фото: Bundeswehr