Німеччина не виключає надання притулку росіянам, які тікають від мобілізації

Німецькі політики розмірковують над доцільністю надання притулку тим громадянам рф, які не хочуть іти воювати в Україну.

Про це, зокрема, заявила міністр внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер, слова якої наводить Tagesschau, передає Укрінформ.

«російські дезертири, яким загрожують суворі репресії, мають, як правило, отримати міжнародний захист у Німеччині», - сказала Фезер. За її словами, будь-хто, хто виступає проти російського режиму і тому перебуває «у великій небезпеці», може подати заяву на притулок через політичні переслідування. Вона нагадала, що ФРН приймала критиків російського режиму.

Зазначається, що практика прийняття рішень Федеральним відомством у справах міграції та біженців уже відповідним чином скоригована. Проте, зауважують чиновники, рішення щодо надання притулку має прийматися у кожному конкретному випадку, що також включає безпекову перевірку.

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок у кулуарах Генасамблеї ООН заявила, що «вражена мужністю» людей, які протестують у рф проти часткової мобілізації за путінським наказом, і також зауважила, що вони заслуговують на захист.

За надання притулку висловилися представники Зелених і лібералів у Бундестазі.

Читайте також: путін підписав указ про часткову мобілізацію в росії

Водночас посол України в ФРН Андрій Мельник, який завершує свою дипломатичну місію в цій країні, уже піддав подібні розмови різкій критиці.

«Це було б катастрофічним рішенням коаліційного уряду надати притулок російським чоловікам лише тому, що після 210 днів мовчазної підтримки російської агресії проти народу України вони раптом не хочуть відпочинку в Україні. Неправильно!», - написав дипломат у Твітері.

Як повідомлялося, низка країн, зокрема Чехія і країни Балтії, висловилася категорично проти надання притулку російським ухилянтам.

Фото: photo alliance/ dpa / TASS