держдума вирішила саджати військових рф на 10 років за здачу в полон

Депутати держдуми рф одноголосно ухвалили в другому та третьому читаннях поправки до Кримінального кодексу росії, якими вводяться поняття «мобілізація», «воєнний стан», статті про мародерство та здачу в полон.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт держдуми та відеотрансляцію засідання.

У другому читанні за поправки проголосував 381 парламентар, один утримався. В третьому читанні за нього проголосували 389 депутатів.

До другого читання до законопроєкту внесли низку нових статей КК рф. Серед них – «Добровільна здача в полон» (стаття 352.1, до 10 років позбавлення волі) та «Мародерство» (стаття 356.1, до 15 років).

До списку обтяжливих обставин, згідно з ухваленим законом, додали скоєння злочину «в період мобілізації чи воєнного стану, у воєнний час».

Крім того, закон посилює до 10 років позбавлення волі покарання за самовільне залишення частини в період мобілізації та воєнного стану (стаття 337 КК). Кримінальну відповідальність також передбачено для людей, які перебувають у запасі та призваних на військові збори, в разі неявки чи дезертирства.

Закон також запроваджує покарання (частина 2.1 статті 332 КК) за невиконання підлеглим наказу начальника, відданого у період воєнного стану, у воєнний час або за умов збройного конфлікту, а також за відмову брати участь у воєнних чи бойових діях. Згідно з ухваленими поправками, за це загрожує позбавлення волі на строк від двох до трьох років.

Читайте також: кремль тестує готовність росіян до загальної мобілізації - ЦПД

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста та села України, вбивають мирне населення. Також кремль посилює політичний режим усередині країни.