Бербок дорікнула німцям, яких платіжки за газ непокоять більше за людські життя в Україні

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок назвала «більш ніж цинічним» занепокоєння тих жителів ФРН, які ставлять на ваги свої сплати за газ і електроенергію та життя людей в Україні та Африці.

Про це вона заявила з трибуни Бундестагу під час генеральних дебатів 7 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми застосовуємо всю нашу дипломатичну силу ці останні шість місяців для того, щоб рятувати життя. …Ми намагаємося (наблизити мир) кожну хвилину», - запевнила глава МЗС.

Вона додала, що наполеглива робота ведеться, зокрема, за кулісами, в ООН; через Міжнародний комітет Червоного Хреста щодо організації гуманітарних коридорів; з МАГАТЕ, аби не допустити ядерної катастрофи. «Це дипломатія, яка працює», - переконана Бербок.

Читайте також: Бербок пообіцяла підтримувати Україну, скільки буде потрібно

З огляду на антиурядові демонстрації, які останнім часом скликають у Німеччині крайні праві та крайні ліві сили, вона звернулася до співвітчизників: «Давайте не дозволимо російському режиму просто так зламати зараз нашу найбільшу силу - нашу єдність і солідарність; це момент, коли ми маємо стояти пліч-о-пліч».

Очільниця дипломатичного відомства назвала «більш ніж цинічним» занепокоєння тих жителів ФРН, які ставлять на ваги свої сплати за газ і електроенергію та життя людей в Україні, в Африці тощо. Така поведінка грає на руку російському режиму, вона підтримує агресора, підкреслила Бербок і закликала не ставати жертвами пропаганди та протистояти їй на всіх рівнях – від керівництва держави до пересічних громадян.

Дипломат нагадала, що нинішня війна ведеться не лише зброєю, не лише за допомогою газу та нафти, але також за допомогою брехні та фальшивих наративів.

Бербок наголосила на важливості подальшої згуртованості не лише впливових міжнародних структур, таких як ЄС, НАТО, G7, але й 141 країни світу, які засудили агресію росії. Тому, зазначила вона, так важливо допомогти впоратися з труднощами, які спричинила війна в Україні, тим з країн, які найбільше цього потребують. Для Німеччини надважливо бути саме зараз надійним партнером для вразливих партнерів, у тому числі в тому, що стосується фінансової підтримки, підкреслила міністр.

Читайте також: Бербок закликала країни ЄС до «енергетичної солідарності» восени та взимку

Бундестаг обговорює у першому читанні проєкт бюджету Федерального міністерства закордонних справ на 2023 рік, який буде суттєво меншим. Проєкт на 2023 рік передбачає витрати в розмірі 6,4 мільярда євро, що означає зменшення порівняно з 2022 роком (7,11 мільярда євро). Менше грошей планується витрачати, зокрема, на миротворчу діяльність. МЗС матиме можливість витратити 3,43 млрд євро на забезпечення миру та стабільності у світі. Цього року на ці цілі було виділено 4,07 млрд євро.

Також планується скорочення гуманітарної допомоги та запобігання кризам: з 3 мільярдів євро до 2,52 мільярда євро. В бюджеті передбачено 147,62 млн євро на двосторонню співпрацю та підтримку зовнішніх відносин (в 2022 році було 164,96 млн євро). На підтримку культурних зв’язків за кордоном передбачено 972,6 млн євро проти 1,03 млрд євро в 2022-му.

Фото: GETTY IMAGES