Китайськомовні ЗМІ висвітлюють війну в Україні через призму російської пропаганди - експерти

Китайськомовні медіа продовжують висвітлювати для своєї аудиторії війну в Україні через призму російської пропаганди, яку використовують для підтримки політичного курсу партійно-державної влади Китаю.

Такого висновку дійшли учасники проведеного у режимі онлайн круглого столу на Українській платформі з сучасного Китаю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, доцент факультету мистецтва та соціальних наук Національного університету Сінгапуру Хун Цзяян зазначив, що китайська пропаганда використовує наративи російських пропагандистів для власних потреб. Зокрема, в контексті конкуренції КНР зі США.

«У Китаї російсько-українська війна висвітлюється через призму глобальної конкуренції КНР зі США, зокрема, повторюються тези про те, що це Україна спровокувала росію, що російське вторгнення стало наслідком руху України в фарватері США, що США є джерелом дестабілізації та конфліктів по всьому світу», - сказав експерт.

Крім того, за його словами, підконтрольні уряду КНР китайські державні медіа поширюють тези про те, що війною в Україні влада США намагається відволікти увагу американських громадян від проблем у своїй країні, пов’язаних із високою інфляцією, зростанням цін та вартості життя у США.

«російська пропаганда має досить сильні позиції в КНР, і її лінія багато в чому збігається з лінією китайської пропаганди», - зауважив Хун Цзяян.

Науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського Національної академії наук України Євгенія Гобова повідомила, що її колеги проаналізували понад 3 тис. публікацій китайськомовних медіа на тему російсько-української війни та дійшли висновку, що вони спираються на тези і наративи російської пропаганди стосовно війни в Україні.

«Після 24 лютого цього року ми спостерігаємо, що китайськомовні медіа, які фактично повторюють російські тези про те, що історично відносини України та рф досить складні, що український і російський народи є братніми тощо», - сказала вона.

Також експерт навела повідомлення китайських медіа про злочинний обстріл російськими військами станції Чаплине на Дніпропетровщині, в результаті якого загинули 25 людей. У китайськомовних ЗМІ не вказується, що обстріл здійснила російська армія, а лише зазначається, що обидві сторони звинувачують одна одну в цьому обстрілі.

Читайте також: росія шукає лазівки імпорту електроніки для своєї зброї

І така ситуація, за словами експерта, спостерігається не лише в національних, а й у регіональних китайських ЗМІ. Водночас, у соціальних мережах, за її словами, спостерігається розмежування аудиторій на проукраїнську та проросійську, і таке розмежування «досить чітке».

Окремо Гобова акцентувала увагу на незадовільній фаховості китайських експертів, які досліджують Україну, проте володіють тільки російською мовою, «їздять досліджувати Україну з москви» та отримують більшість матеріалів із російських джерел.

За її словами, протягом останніх десятиліть Україна змінилася, відбулося багато змін у суспільстві та країні в загалом, проте більшість китайських експертів «просто ігнорують це».

«Ми намагалися виховати в Китаї експертів зі знанням української мови, які могли б читати про Україну українською, але таких людей дуже мало, і вони ще не стали відомими експертами чи журналістами. Тому на сьогодні Україна в Китаї загалом закрита і не зрозуміла», - сказала вона.

Член правління Української асоціації китаєзнавців Олексій Коваль наголосив на багаторічних зусиллях російської сторони та вкладених нею значних ресурсах у нарощування своєї присутності та пропаганди в інформаційному просторі Китаю, чого Україна дозволити собі не могла.

«російська пропаганда має великі гроші і просуває свої наративи як в офіційних, так і в неофіційних медіа та соціальних мережах. А в України немає таких можливостей», - зауважив він.

Крім того, за його словами, китайські журналісти, як і будь-хто з їхніх колег у світі, працюють відповідно до певних вимог та інструкцій, проте у випадку китайців такі інструкції «фактично дозволяють журналістам не дотримуватися моральних стандартів, оскільки вказують, яким чином потрібно виправдовувати деякі з тем».

Тому, на думку Коваля, «проблема китайських журналістів полягає в тому, що такі підходи їхніх ЗМІ до підтримки офіційної позиції просто не дозволяють їм ділитися всією отриманою інформацією».

Учасники заходу також вважають, що нинішня ситуація, серед іншого, склалася під впливом політичних причин, а саме, відсутності комунікації між керівництвом двох держав на найвищому рівні.

При цьому, за словами Коваля, українська сторона в особі Президента Володимира Зеленського неодноразово висловлювала готовність до переговорів із головою КНР Сі Цзіньпіном, проте Пекін залишив усі звернення Києва без відповіді.

Читайте також: Військові кораблі США увійшли у Тайванську протоку вперше після візиту Пелосі

«Якби Сі Цзіньпін мав розмову з Зеленським, це означало б, що Китаю потрібно донести до своїх громадян реальну ситуацію. Але проблема в небажанні китайської сторони, відсутності у керівництва КНР політичної волі до комунікації з Києвом», - сказав експерт.

Як повідомлялось, Міністерство оборони Китаю заявило, що відправить свій військовий контингент до росії для участі у спільних військових навчаннях «Восток».