росія шукає лазівки імпорту електроніки для своєї зброї

росія шукає лазівки імпорту електроніки для своєї зброї

Укрінформ
Що каже британське дослідження і радять українські експерти

Під час пафосного російського форуму «Армія 2022», що відбувся минулого тижня, прозвучав меседж про те, що рф шукатиме «нестандартні рішення» для отримання імпортних деталей для своєї зброї. А компонентам, на які накладено ембарго, ніби знайшли аналоги в «дружніх країнах». Про це заявив очільник найбільшої у РФ суднобудівної компанії "Объединенная судостроительная корпорация" Олексій Рахманов.

Водночас грунтовна доповідь британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) щодо використання західної електроніки у сучасній російській зброї, опублікована у серпні, свідчить про велику залежність рф від імпортних деталей.

Звідки росія їх отримувала раніше та де наразі збирається отримувати в обхід санкцій? Чому виконання санкцій складно контролювати і що може цьому допомогти?

ХТО РАНІШЕ БУВ ОСНОВНИМ ПОСТАЧАЛЬНИКОМ

Сама ерефія, як показує практика, нічого передового виробляти не зможе. Тим паче, аби вести політику імпортозаміщення, необхідно вирішити проблему із західними верстатами, які становлять 90% їх виробничого парку.

У дослідженні RUSI йдеться, що компоненти та принцип дії 27 найсучасніших російських військових систем, зокрема крилатих ракет, систем зв’язку та комплексів радіоелектронної боротьби, залежать від іноземних комплектуючих. Це вкотре підтверджує крах російського імпортозаміщення, який вони анонсували ще у 2014 році. Укрінформ вже писав, що рф активно використовує іноземні мікрочіпи, а без імпортних деталей агресор стане «беззубим».

«Іскандер-К»
«Іскандер-К»

Зокрема, згідно з дослідженням британського аналітичного центру, крилаті ракети 9М727, що запускаються з комплексу «Іскандер-К», і крилаті ракети «повітря-земля» Х-101, що запускаються з Ту-160 та ТУ-95МС, мають по 31 іноземному компоненту. І ці деталі були виготовлені корпорацією Intel та компанією Xilinx, що належить AMD (американський виробник інтегральної мікросхемної електроніки – ред).

Загалом у техніці агресора виявлено 450 іноземних комплектуючих.

Мікросхема Altera Flex, що виробляється компанією Intel / Фото: sundries.com.ua
Мікросхема Altera Flex, що виробляється компанією Intel / Фото: sundries.com.ua

Експерти RUSI проаналізували, що програма розвитку військово-промислового комплексу рф залежала від широкого використання мікроелектроніки виробництва США, Японії, Тайваню, Південної Кореї, Швейцарії, Нідерландів, Великої Британії, Франції та Німеччини. За підрахунками Європейської ради з експорту конвенційної зброї (COARM), у період 2015-2020 років десять країн ЄС експортували до Росії озброєння на 346 мільйонів євро, з них на Німеччину та Францію припадає 80% усіх постачань.

НОВІ «НЕСТАНДАРТНІ РІШЕННЯ»

В умовах санкцій агресор продовжує активно шукати союзників. Одним із таких є Іран. За даними ліванського дослідника та журналіста Елайджа Магьє, Росія вже замовила в Ірану близько 1000 ударно-розвідувальних безпілотників.

Фото: ejmagnier
Фото: ejmagnier

"росія підписала контракт з Іраном на купівлю 1000 БПЛА після того, як Іран поставив кілька літаків та тренажер, на якому тренувалися російські офіцери. Перші дрони вже застосовувалися в Україні", – пише Магьє.

Крім того, Іран важливий для рф як ще одна лазівка для продажу нафти. За інформацією Politico, західні дипломати вважають, що якщо «ядерна угода» Тегерана зі світовими державами набуде чинності, то це забезпечить запасний шлях для продажу російської нафти – головного джерела твердої валюти для РФ.

Росія намагалася використовувати також й Туреччину. Агентство Bloomberg писало, що, ймовірно, Туреччина пропускає підсанкційні судна із сирії, що можуть перевозити озброєння для рф. У свою чергу, в Туреччині заявили, що судна оглядатимуть лише в тому випадку, якщо є наведення від спецслужб або підозри щодо правопорушень. Американці вже відреагували на цю подію. Вони попередили Туреччину щодо спроб Росії обійти санкції, але це вже не вперше.

Фото: mobile-review.com
Фото: mobile-review.com

А The Wall Street Journal звернув увагу, що з початку 2022 року китайські компанії більш ніж удвічі збільшили постачання мікросхем подвійного призначення російським оборонним підприємствам.

КОНТРОЛЬ НАД САНКЦІЯМИ – ШЛЯХ ДО ДЕГРАДАЦІЇ ВПК І АРМІЇ РФ

Фахівці з RUSI переконані в тому, що армія рф не зможе користуватися високотехнологічною зброєю та системами зв'язку, які вони застосовують в Україні, якщо Захід посилить контроль над експортом. Крім того, в доповіді йдеться про те, що якщо вдасться закрити лазівки, через які росіяни скуповують компоненти, то армія агресора могла би остаточно деградувати.

США вже намагалися збільшити ефективність санкцій, а наразі триває другий етап. За інформацією The Wall Street Journal, він спрямований саме на перекриття лазівок, що дають змогу Кремлю отримувати дохід та імпортувати товари, необхідні для продовження війни. Крім того, США робитимуть спроби переконати такі країни, як Китай та Індія, які не приєдналися до санкцій, скоротити фінансові операції та експорт товарів до Росії.

Заступник керівника центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Рустам Юлдашев в коментарі Укрінформу зауважив, що на сьогодні оцінка ефективності санкцій ускладняється через закриття статистики. На його думку, ефективність санкцій обмежена там, де їх легше обійти.

«Наприклад, якщо брати торгівельні санкції, то їх простіше нейтралізувати. Тому що в такому випадку використовується як «сірий імпорт», так і нейтральні країни, що не приєдналися до санкцій та готові допомагати», – сказав він.

З іншого боку, за його словами, ефективність санкцій США полягає в тому, що це фактично вторинні санкції, під які бояться потрапити інші країни.

«В такому випадку санкції є ефективними. Вони стримують інші країни такі, як Індія, Туреччина та Китай», – пояснив Юлдашев.

У свою чергу, глава Асоціації "Західноукраїнське об'єднання підприємств оборонно-промислового комплексу", ексдиректор департаменту озброєння Міноборони України Ігор Крол переконаний, що санкції вводяться потужні, але їх треба належним чином контролювати.

«На мій погляд, наразі головне відпрацьовувати контроль санкцій з країнами, що відносяться байдуже і нічого не роблять. Через такі країни деякі компанії можуть передавати що завгодно. Якщо навіть країни не приєдналися до санкцій, вони не можуть мати спільну працю з нашим ворогом. Тобто має бути обов’язковий контроль над санкціями», – наголосив він коментуючи ситуацію Укрінформу.

Крол вважає, що на сьогодні доцільно створити спеціальну групу, яка б зайнялася питанням контролю над санкціями, а очолювати її мають фахівці з України та США.

«Інші країни можуть бути в цій групі, аби підтверджувати спроможність цієї комісії, але очолювати її мають Україна та США», – переконаний він.

«Якщо б санкції виконувалися належнім чином, то у агресора були б великі проблеми», – підсумував Крол.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-