Байден підписав документи про ратифікацію вступу в НАТО Швеції та Фінляндії

Президент США Джо Байден підписав ратифіковані протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до Організації Північноатлантичного договору.

Церемонія відбулася у вівторок у Білому домі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Разом ми взяли на себе зобов’язання, що Сполучені Штати, Фінляндія і Швеція продовжать зберігати пильність щодо будь-яких загроз для нашої спільної безпеки», - заявив глава Білого дому, додавши, що перед церемонією провів телефонні переговори з лідерами цих держав.

Президент США також закликав союзників по НАТО якомога швидше завершити процеси ратифікації на національному рівні, аби Швеція та Фінляндія набули офіційного членства.

Читайте також: Франція ратифікувала протоколи про вступ Швеції та Фінляндії у НАТО

Байден також згадав про агресію рф проти України.

«Разом із нашими союзниками й партнерами ми робитимемо таке майбутнє, яке хочемо бачити ми. Тож у момент, коли путінська росія нищить мир і безпеку в Європі, коли автократи кидають виклик основам світоустрою, що базується на порядку, потужність трансатлантичного Альянсу й відданість Америки НАТО є найважливішим чинником, ніж будь-коли», - наголосив американський лідер.

Він також підкреслив, що путін хотів роз’єднати Альянс, однак вийшло навпаки: «Він прагнув добитися «фінляндизації» НАТО, однак отримав «НАТОфікацію» Фінляндії». У цьому зв’язку президент США нагадав основний принцип колективної оборони Альянсу, коли атака на одного вважається нападом на всіх членів.

Читайте також: Завданням НАТО є підтримка України у війні – Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, Фінляндія і Швеція у травні офіційно подали заявки на приєднання до НАТО. Наприкінці червня Альянс прийняв рішення про розширення за рахунок цих двох держав. Після цього парламенти всіх країн НАТО мали ратифікувати це рішення.

Сенат США проголосував за ратифікацію членства Фінляндії та Швеції переважною кількістю голосів тиждень тому. Станом на сьогодні процедура ратифікації завершена у 23 із 30 країн НАТО.

Фото: THe White House