США візьмуть участь у військових навчаннях біля спірного кордону між Індією та Китаєм

Сполучені Штати візьмуть участь у спільних військових навчаннях з Індією менш як за 100 км від спірного кордону цієї країни з Китаєм.

Про це передає Укрінформ з посиланням на CNN.

Навчання пройдуть у середині жовтня на висоті понад 3 тис. метрів у регіоні Аулі, що в індійському штаті Уттаракханд, і будуть присвячені відпрацюванню бойових дій у гористій місцевості.

Відносини між Індією і Китаєм загострилися після кривавого зіткнення між їхніми військовими в Гімалаях у червні 2020 року, внаслідок чого загинуло щонайменше 20 індійських і чотири китайських солдати.

Читайте також: Тайвань стверджує, що армія КНР проводить навчання з імітації нападу на острів

Нещодавно Китай побудував міст через озеро Пангонг-Цо, розташоване вздовж кордону, що посилило напруження у відносинах. Індія назвала цей крок «незаконною окупацією».

Під час візиту до Індії цього року командувач Тихоокеанським флотом США Чарльз Флінн назвав нарощування військової присутності Китаю поблизу спірного кордону «тривожним».

Читайте також: Захист Тайваню не відволікатиме США від підтримки України - Волкер

Кордон між країнами визначений нечітко, де-факто межа встановлена в результаті китайсько-індійської прикордонної війни 1962 року, що була зумовлена давніми історичними територіальними розбіжностями.

Між Китаєм та Індією досі ведуться суперечки про те, де закінчується одна країна й починається інша.

Читайте також: Китай та Індія за три місяці заплатили путіну $24 мільярди за енергоносії – Bloomberg

Зазначається, що будь-які військові провокації між Індією та Китаєм можуть мати серйозні наслідки, оскільки обидві держави володіють ядерною зброєю.

Фото: Staff Sgt. Samuel Northrup/U.S. Army