Конгрес США ухвалив масштабний закон щодо посилення контролю за продажем зброї

Палата представників США слідом за Сенатом ухвалила один із наймасштабніших за останні роки двопартійний законопроєкт, який запроваджує суттєві кроки у відповідь на зростання насильства з використанням вогнепальної зброї.

Документ підтримали 234 законодавці, у тому числі всі присутні демократи та 14 республіканців, які традиційно підтримують інтереси «збройного лобі» в Конгресі США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Напередодні законопроєкт підтримав Сенат – 65 голосами проти 33-ох.

Ініціатива, зокрема, передбачає розширення вимог для перевірки покупців зброї, зокрема їхнього психічного здоров’я. Документ також заохочує штати приймати рішення, що дозволятимуть судам тимчасово вилучати зброю у людей, які вважаються небезпечними. Крім того, передбачається нова кримінальна відповідальність за закупівлю зброї для тих, кому це не дозволено, а також за незаконний обіг зброї.

Читайте також: В американській школі сталася стрілянина, одна людина загинула

Водночас передбачається фінансування на охорону психічного здоров’я громадян, а також на програми шкільної безпеки та запобігання насильству.

Актуальність прийняття подібного законопроєкту з одного з найбільш політизованих питань у США посилилась після серії нападів на американські школи, магазини та громадські місця. Зокрема, місяць тому у містечку Увалд, штат Техас, нападник застрелив 19 учнів і двох учителів. Раніше у масовій стрілянині в Баффало, штат Нью-Йорк, загинули 10 осіб.

Читайте також: Уряд Канади хоче заборонити продаж короткоствольної зброї у країні

Щоби закон набув чинності, його має підписати президент США. Очікується, що документ без зволікань надійде на затвердження главі Білого дому.