Доступ зерна з України на ринок є предметом основної уваги для США – Держдеп

Забезпечення доступу на ринок українського зерна, заблокованого російською агресією, зараз є одним із головних фокусів уваги Сполучених Штатів, а також союзників, партнерів та міжнародних організацій.

Про це заявила у відповідь на запитання власного кореспонденту Укрінформу помічниця держсекретаря США Карен Донфрід.

«Продовольча безпека – це проблема не нова»,- зауважила представниця Держдепартаменту США.

Вона нагадала, що це питання загострювалося внаслідок пандемії COVID-19, глобальних кліматичних змін і тепер – через війну росії в Україні.

«Саме дії росії поглиблюють проблему продовольчої безпеки»,- наголосила Донфрід.

Читайте також: Експорт зерна суходолом та річками може перекрити 50% загального довоєнного рівня

Вона підкреслила, що адміністрація Байдена сприймає це «дуже серйозно», однак, за її словами, поки що простих рішень не знайдено.

«Отже, ми розглядаємо серйозні можливості. Одна із опцій – це забезпечити якимось чином відправлення (вантажних суден – ред.) через Чорне море. Це привабливий у плані обсягів варіант – цим шляхом можна вивезти значну кількість зерна, однак це також пов’язано з проблемами – викликами в плані безпеки, й комерційними проблемами»,- пояснила помічниця держсекретаря США.

За її словами, обговорення цього питання тривають. Євросоюз також тісно залучений до процесу й обмірковує способи, як можна вивезти більше зерна наземним транспортом.

«Отже, це неймовірно серйозна проблема, на якій ми зосереджуємо нашу основну увагу – разом з нашими союзниками, партнерами, ООН, ЄС. Але наразі немає легких рішень», - підкреслила помічниця держсекретаря США.

Читайте також: Не можна вірити лаврову: у МЗС вважають, що росія може використати для нападу зернові коридори

Як повідомляв Укрінформ, росія заблокувала всі порти й торговельні шляхи, через які здійснювався світовий експорт українського зерна. Близько 20 млн тонн збіжжя залишаються заблокованими в Україні.