Президент Фінляндії особисто повідомив путіну про подання заявки на членство в НАТО

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо зателефонував президентові росії володимиру путіну і повідомив йому, що країна протягом наступних кількох днів має намір подати заявку на вступ до НАТО.

Про це передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу фінського президента.

Під час розмови Нііністьо пояснив, що масоване вторгнення росії в Україну докорінно змінило ситуацію з безпекою у Фінляндії, у зв'язку з чим було ухвалено рішення розпочати процедуру приєднання до альянсу. Водночас фінський президент зазначив, що його країна хоче і в майбутньому «коректно та професійно вирішувати практичні питання, які виникають у зв'язку з тим, що вона є сусідом росії».

«Розмова була прямою і чіткою, велася без ескалації. Вважалося важливим уникати напруженості», - зазначив Нііністьо.

Читайте також: Президент Фінляндії обговорив із Байденом подальші кроки щодо вступу до НАТО

У розмові він знову висловив глибоке занепокоєння людськими стражданнями, викликаними війною росії в Україні та наголосив на необхідності встановлення миру. Президент Нііністьо також передав заклик президента України Володимира Зеленського, зроблений раніше цього тижня, забезпечити евакуацію мирних жителів.

У свою чергу, як повідомляє пресслужба кремля, путін попередив Нііністьо, що «відмова від традиційної політики військового нейтралітету була б помилковою» і вступ до НАТО може негативно позначитися на двосторонніх відносинах.

Читайте також: Уряд Фінляндії в неділю планує оголосити про офіційний намір приєднатися до НАТО

Говорячи про ситуацію в Україні, путін поскаржився, що переговорний процес між російськими та українськими представниками, нібито, «фактично припинений Києвом, який не виявляє зацікавленість у серйозному та конструктивному діалозі».

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну рівень підтримки ідеї вступу до НАТО серед жителів Фінляндії, який до того обчислювався кількома відсотками, зріс у десятки разів.

Фінляндія та росія мають загальний сухопутний кордон завдовжки близько 1 200 кілометрів.

Очікується, що разом із Фінляндією заявку на вступ до НАТО найближчими днями може подати Швеція.