У Сеймі Литви обговорили створення альянсу країн для притягнення рф до відповідальності

У середу на закритому засіданні литовських парламентських комітетів з права та правопорядку (КПП) та у закордонних справах (КЗС) обговорювалося питання про те, як притягнути росію та білорусь до відповідальності за військові злочини в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник LRT.

«Наше завдання – працювати з колегами з інших країн, щоб розширити цю підтримку. Якщо це буде суд однієї держави, яким буде його вплив? Чим більше країн буде залучено до процесу, тим більше у нього буде сили та впливу», - сказав голова КПП Стасіс Шядбарас після засідання.

Голова КЗС Лайма Люція Андрікене заявила, що найближчим завданням політиків є формування альянсу держав, які б підтримали створення спеціального трибуналу. Він, у свою чергу, необхідний, щоб дати оцінку самому акту вторгнення в Україну, агресії. Відповідати повинні не лише виконавці, а й найвище керівництво росії, яке віддавало накази.

При цьому Шедбарас зазначив, що в деяких державах доводиться зіштовхуватися зі скепсисом щодо можливості притягнути росію до відповідальності, мають місце і "вичікувальні настрої". Тому слід продовжувати контакти з офіційними особами інших країн, особливо Європейського Союзу, США.

Після того, як росія розпочала війну проти України, Литва ініціювала звернення до прокурора Гаазького трибуналу з проханням розпочати розслідування військових злочинів та злочинів проти людяності з боку росії та білорусі. Також Литва запропонувала створити спеціальний трибунал для забезпечення кримінальної відповідальності керівництва росії та білорусі за агресію в Україні.

Читайте також: У Литві та Польщі відкрилась виставка про сучасну російсько-українську війну - МКІП

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. Вторгнення здійснювалося і здійснюється за сприяння білорусі. ЗСУ, Національна гвардія, сили Територіальної оборони та весь український народ ефективно чинять опір російським військам та завдають їм великих втрат.

Після початку війни росія та білорусь були піддані масштабним санкціям з боку світової спільноти.