Голова Ради Європи назвала війну росії «попередженням для всіх нас»

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич закликала європейські держави підтвердити відданість захисту прав людини, демократії та верховенству права з огляду на «жахливе насильство та катаклізми».

Про це йдеться у її заяві до Дня Європи, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу РЄ.

Презентуючи щорічну доповідь «Рух уперед 2022», генсек РЄ засудила російську агресію проти України та високо оцінила мужність, хоробрість і рішучість українського народу.

«Ми наважилися повірити, що подібні картини – подібні реалії – належать до минулого Європи. Ми помилялися. Історія повернулася на наш континент найжорстокішим шляхом. Масштаби руйнувань і довгострокові геополітичні наслідки все ще не визначені», - зазначила Пейчинович-Бурич.

За її словами, Рада Європи об'єднана у солідарності з Україною. “Ми продовжуємо підтримувати країну та її народ і робитимемо це за допомогою подальших, спеціально розроблених заходів, щойно насильство припиниться. Тим часом ми працюємо з державами-членами, щоб допомогти їм підтримати українських біженців, які прибули у пошуках безпеки”, - заявила генсек РЄ.

Вона підкреслила, що виключення росії з Організації було неминучим через дії російського уряду. “2022 рік стане роком, коли росіяни втратять захист Європейської конвенції з прав людини, можливість звертатися до Європейського суду з прав людини та своє місце в цій загальноєвропейській родині”, – додала Пейчинович-Бурич.

Читайте також: ПАРЄ проголосувала за термінове створення трибуналу для розслідування злочинів рф в Україні

Водночас глава Ради Європи зауважила, що це "попередження для всіх нас": "Те, що трапилося, може повторитися… Успіх наших багатосторонніх відносин залежить від рішучості держав забезпечити те, щоб основні права їхніх громадян гарантувалися в усіх аспектах життя на нашому континенті. Слова та обіцянки на міністерських сесіях важливі, але вони не є самоціллю. Важливо те, що обіцянки виконуються, результати досягаються і стандарти дотримуються: для виконання цього є політична воля”.

Пейчинович-Бурич нагадала, що Рада Європи була створена 73 роки тому, на помин Другої світової війни та на обіцянці «ніколи знову».

“Для України ця обіцянка не виконана. Це не провал самих багатосторонніх відносин, а результат насильницького відходу окремої країни від цінностей, які лежать у їхній основі. Урок, який потрібно винести, полягає в тому, що наш успіх як Організації і як континенту залежить від рішучості наших держав-членів робити правильні речі: інвестувати в права, демократію та верховенство права як основу майбутнього, побудованого на засадах справедливості”, - резюмувала генсек РЄ.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Європи позбавила росію членства в Організації після її повномасштабного вторгнення в Україну. Водночас організація схвалила низку рішень на підтримку України, серед яких - термінове створення трибуналу для розслідування воєнних злочинів в Україні.