Гутерреш вважає, що рішення Росії визнати ОРДЛО суперечить Статуту ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наголошує, що рішення Росії визнати незалежність так званих «Л/ДНР» суперечить принципам і Статутові цієї організації.

Як передає кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому ситуації в Україні, заявила заступниця генсека з політичних питань Розмарі Дікарло.

«Ми висловлюємо великий жаль з приводку цього рішення, яке ризикує мати регіональні та міжнародні наслідки. Також шкодуємо у зв’язку з рішенням Росії спрямувати на схід України військовослужбовців, котрі як, стверджується, виконуватимуть там миротворчу місію», - сказала вона.

Читайте також: Україна вимагає скликати Радбез ООН - Кулеба

В ООН також стривожені активними обстрілами вздовж лінії зіткнення, внаслідок чого гинуть люди, вказала Дікарло. За її словами, Моніторингова місія ОБСЄ з 18 до 20 лютого зафіксувала 3231 порушення режиму припинення вогню.

«Ми закликаємо всі сторони спрямувати зусилля на припинення бойових дій і уникати заяв і дій, які можуть погіршити ситуацію», - наголосила заступниця генсека ООН.

Читайте також: Чехія заявила про порушення Москвою Статуту ООН

Вона додала, що ООН заявляє про прихильність суверенітету і територіальній цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів. «Ризик глобального конфлікту реальний, і будь-що необхідно йому запобігти. Генсек готовий працювати над урегулюванням цієї кризи», - резюмувала ДІкарло.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін у понеділок оголосив про визнання незалежності маріонеткових утворень «Л/ДНР» та підписав відповідні укази.