У Росії «Меморіал» оскаржив рішення суду про ліквідацію

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне і правозахисне товариство "Меморіал" подало скаргу до апеляційної колегії Верховного суду Росії на рішення про ліквідацію організації.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на повідомлення на сайті товариства.

«28 січня 2022 року юристи Міжнародного Меморіалу подали апеляційну скаргу на рішення Верховного суду від 28 грудня 2021 року про ліквідацію організації за невиконання закону про іноземних агентів», - йдеться у повідомленні.

Як наголошують у "Меморіалі", рішення про ліквідацію товариства "суперечить міжнародним зобов'язанням Російської Федерації (саме законодавство про некомерційні організації, через порушення якого обвинувачено "Меморіал", суперечить міжнародним договорам)".

Читайте також: МВС Росії оголосило у розшук Олега Навального

Крім того, там наполягають, що "відсутність маркування (іноагента - ред.) не є грубим неодноразовим порушенням закону (не створює реальної загрози та не заподіює серйозної шкоди)".

При цьому ліквідація "Міжнародного Меморіалу", який уже виплатив штрафи за немаркування матеріалів, порушує заборону на притягнення до відповідальності двічі за те ж саме.

Також у "Меморіалі" наголошують, що ліквідація товариства є невідповідним заходом і акцентують на тому, що "суд ухвалив рішення про права та обов'язки осіб, які не беруть участі в адміністративній справі".

Юристи товариства просять апеляційну колегію Верховного суду скасувати рішення першої інстанції та ухвалити у справі нове рішення - про відмову у задоволенні вимоги Генеральної прокуратури РФ про ліквідацію товариства.

Читайте також: Батька соратника Навального засудили до трьох років у справі про шахрайство

Як повідомляв Укрінформ, 28 грудня російський Верховний суд задовольнив вимогу Генпрокуратури РФ щодо ліквідації історико-просвітницького товариства «Міжнародний Меморіал». Установа пояснила свої дії тим, що «Міжнародний Меморіал» неодноразово порушував вимоги законодавства щодо «іноземних агентів». На підсумковому засіданні представник Генпрокуратури заявив, що організація «створює неправдивий образ СРСР як терористичної держави, виправдовує й реабілітує нацистських злочинців».

Представники «Міжнародного Меморіалу» претензії Генпрокуратури відкидали, наголошуючи на тому, що законних підстав для ліквідації організації немає.

29 грудня Московський міський суд за позовом прокуратури Москви також ліквідував правозахисний центр "Меморіал" (до того визнаний у РФ некомерційною організацією - іноагентом).