Санкції США можуть зруйнувати всю економіку Росії – NYT

Найсміливіші заходи, якими пригрозив президент США Джо Байден для стримування вторгнення в Україну, можуть зруйнувати всю російську економіку, але водночас можуть вплинути і на економіки інших країн. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The New York Times.

Жорсткі санкції, які американські чиновники загрожують запровадити проти Росії у разі вторгнення в Україну, можуть викликати сильну інфляцію, крах фондового ринку та інші форми фінансової паніки, які «зроблять боляче» майже всім росіянам – від мільярдерів та державних чиновників до звичайнісіньких жителів країни.

Читайте також: Джонсон наступного тижня проведе переговори з Путіним

Зокрема, обіцяні заходи впливу включають санкції проти найбільших банків Росії та фінансових установ, що неминуче вплине на повсякденне життя росіян.

Колишній високопосадовець в Офісі політики економічних санкцій Держдепартаменту часів Обами Едвард Фішман стверджує, що такі жорсткі санкції вдарять по всій російській економіці, і це «безумовно, вплине на звичайних росіян», оскільки Вашингтон планує «вибити» опори, на яких тримається вся російська фінансова система.

Читайте також: США можуть ухвалити законопроєкти про нові санкції проти Росії за кілька тижнів - конгресмен

Однак така стратегія також пов'язана з політичними та економічними ризиками. Жодна країна ще ніколи не намагалася запровадити широкі санкції проти таких великих фінансових інститутів та економіки розміром із російську. Аналітики кажуть, що «швидка і жорстка» відповідь, обіцяна Штатами, може потрясти великі економіки, особливо в Європі, і навіть поставити під загрозу стабільність світової фінансової системи.

Деякі аналітики також прогнозують, що у відповідь на жорсткі санкції Путін може зупинити постачання природного газу до Європи або здійснити кібератаки на американську та європейську інфраструктуру.

Читайте також: Зеленський: Санкції проти Росії потрібні до ймовірного нападу на Україну, а не після

Нині США намагаються сформувати такий набір санкцій, який завдасть максимально жорсткого удару по Росії та водночас стримає економічні ударні хвилі по всьому світу, у тому числі у Сполучених Штатах.

Як повідомляв Укрінформ, США неодноразово заявляли, що віддають перевагу дипломатичному діалогу з Росією, що передусім передбачає деескалацію на кордоні України. Однак, якщо Кремль вибере інший шлях, Вашингтон готовий застосувати санкції та посилити Україну та союзників на східному фланзі НАТО.