Росія вимагає вивести сили НАТО із «нових» країн Альянсу

МЗС Росії окремо нагадує, що у пропозиціях Москви щодо «гарантій безпеки», висунутих торік у грудні, передбачається виведення сил НАТО з країн, які вступили в Альянс після 1997 року. Як приклад названі Румунія та Болгарія.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у відповідях МЗС РФ на запитання ЗМІ, опубліковані на сайті відомства.

«Один з опорних елементів наших ініціатив свідомо сформульований гранично чітко і не допускає жодних двояких тлумачень. Йдеться про виведення іноземних сил, техніки та озброєнь та інші кроки з метою повернення до конфігурації станом на 1997 рік на території країн, які не були членами НАТО на зазначену дату. До таких належать і Болгарія, і Румунія», – йдеться у "відповідях".

МЗС Румунії вже відкинуло вимогу Росії про виведення військ НАТО, назвавши її «недоречними та безпідставними».

Румунія та Болгарія вступили у НАТО 2004 року. Того ж року у Альянс вступили Латвія, Литва, Естонія, Словаччина, Словенія. Раніше, але після 1997 року у НАТО вступили Угорщина, Польща, Чехія (1999). 2009-го – Албанія та Хорватія, 2017-го – Чорногорія, 2020-го – Північна Македонія.

Заява МЗС Росії зроблена на тлі низки переговорів між РФ і США, РФ і НАТО щодо вимог про «гарантії безпеки», висунуті Росією у грудні в ультимативній формі.

9 січня, напередодні переговорів США-Росія у Женеві (10 січня), глава російської делегації, заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков сказав, що НАТО треба "збирати манатки" та вирушати на рубежі 1997 року.