Пентагон уперше прокоментував випробування Китаєм гіперзвукової зброї

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі назвав «дуже тривожним» випробування Китаєм гіперзвукової зброї.

Як передає Укрінформ, про це Міллі заявив у телеінтерв’ю Bloomberg.

Він назвав випробування гіперзвукової зброї «визначною технологічною подією», зауваживши, що це лише один з елементів військового потенціалу Китаю.

Це - перше офіційна оцінка випробувань, яку пролунала з Пентагону, досі там утримувалися від коментарів.

«Китайські військові можливості набагато більші, ніж це одиночне випробування, - сказав Міллі. - Вони швидко розширюються в космосі, у кіберпросторі, а також у традиційних зонах – на суходолі, на морі та в повітрі».

Як додав американський генерал, Китай займає «дуже важливе місце на нашому горизонті».

Читайте також: Військові США випробували компоненти гіперзвукової зброї

Раніше повідомлялося про випробування в Китаї гіперзвукового пристрою, запущеного  на низькій навколоземній орбіті, який теоретично може ухилитися від систем протиракетної оборони США. Швидкість, з якою китайці розробили цю систему, здивувала американських експертів у сфер нацбезпеки.

Міністр оборони США Ллойд Остін неодноразово підкреслював, що Китай, прагнучи модернізувати свої збройні сили, є викликом для Пентагону. Минулого тижня директор ЦРУ Білл Бернс заявив, що Китай являє собою найбільшу технологічну загрозу для США.

Читайте також: Пекін влітку двічі випробував гіперзвукову зброю – FT

Своєю чергою речник Пентагону Джон Кірбі в середу відмовився давати будь-які коментарі з приводу випробувань у Китаї. Він лише зазначив, що міністерство «ясно висловило свою стурбованість».