ЄС планує провести переговори з Албанією і Північною Македонією про членство ще до кінця року

Нездатність ЄС розпочати практичні переговори з країнами-кандидатами Албанією та Північною Македонією щодо входження підриває вплив Євросоюзу в усьому регіоні Західних Балкан, тож Єврокомісія сподівається розпочати міжурядові переговори з обома країнами ще до кінця поточного року.

Про це сьогодні під час пресконференції у Страсбурзі заявив єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є імперативом, що ми маємо забезпечити довіру та вдихнути нове життя у процес розширення. Якщо наші партнери просуваються у реформах, ЄС також має досягати результатів. Це та основа, на якій ми можемо досягати успіху в переговорах. Де-факто, затримка початку переговорів про входження з Албанією та Північною Македонією мала негативний вплив на авторитет ЄС», - зауважив єврокомісар.

У цьому контексті він висловив переконання, що проблеми у двосторонніх відносинах, що все ще існують між Болгарією та Північною Македонією, мають бути вирішені якомога швидше.

«Я залучений до переговорів з обома, з Болгарією і Північною Македонією, подорожував до обох столиць, зустрічався з керівниками обох країн. Сподіваюся, що на цій основі ми будемо здатними знайти рішення, і на цій же основі також зможемо переконати Раду ЄС надати «зелене світло», та провести перші міжурядові конференції (з Північною Македонією та Албанією – ред.) ще у цьому році», - сказав Варгеї.

Єврокомісар не дав прямої відповіді на запитання преси щодо можливості «розпарування» Північної Македонії та Албанії у переговорах з ЄС щодо членства, але зауважив, обидві країни досягають результатів в реформах, і виконують всі умови для початку переговорів.

Читайте також: Польща і Литва просять посилити євросанкції проти Білорусі за «гібридну атаку» на кордоні

«Таким чином, зараз дуже важливо, щоб наші країни-члени та Рада ЄС ухвалили рамкові умови для переговорів, щоб перші міжурядові конференції відбулися якомога швидше. Ми повністю віддані європейській перспективі наших партнерів, ми хочемо просуватися вперед з усіма партнерами. В той же час, ми розуміємо, що це довгостроковий процес, і є виклики в цьому регіоні (Західних Балкан), на які мають бути знайдені відповіді вже сьогодні», - підкреслив представник Європейської Комісії.

Для прикладу він навів нещодавні події на кордоні між Сербією і Косово, напруга між якими ще раз засвідчила, що все ще багато зусиль треба докласти для досягнення добросусідства і стабільності у цьому регіоні. Досягненню цієї мети має сприяти розвиток внутрішнього ринку Західних Балкан та економічних зв’язків між країнами регіону. Євросоюз запропонував інвестиційну програму в обсязі 30 мільярдів євро, що складає близько третини загального ВНП усього регіону Західних Балкан.

«Імплементація цього інвестиційного плану дозволить усунути величезний соціально-економічний відрив між ЄС і цим регіоном», - додав Варгеї.

Як вже повідомлялося, під час саміту неформального саміту ЄС та саміту ЄС - Західні Балкани, які відбулися, відповідно, 5-6 жовтня у головуючій в ЄС Словенії, лідери ЄС наголосили на «майже одноголосній» підтримці інтеграції до ЄС країн регіону, закликали уряди цих країн до продовження реформ. При цьому вони не змогли визначити терміни початку переговорів на міжурядовому рівні для країн-кандидатів Албанії та Північної Македонії, хоча такі переговори є обов’язковим практичним кроком на шляху до членства в ЄС.