Генсек НАТО та спецпредставник ЄС обговорили деескалацію на півночі Косова

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив готовність Альянсу сприяти деескалації ситуації у північних регіонах Косова, та підтриманню регіональної стабільності на Балканах.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у п’ятницю на сайті Північноатлантичного Альянсу за підсумками зустрічі Столтенберга із Спеціальним представником ЄС у діалозі між Белградом і Приштиною Мирославом Лайчаком.

«НАТО вітає нещодавно досягнуті домовленості між Белградом і Приштиною щодо деескалації та просування вперед на півночі Косова, в рамках двостороннього діалогу за посередництва ЄС. Наша місія KFOR (стабілізаційна місія НАТО в Косово – ред.) відіграє фундаментальну роль в ефективній імплементації цих домовленостей. НАТО залишається відданим підтриманню стабільності в регіоні Західних Балкан», - наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що KFOR отримала мандат від Ради Безпеки ООН відповідно до прийнятої в 1999 році резолюції щодо забезпечення безпеки та свободи руху для всіх спільнот, що проживають на території Косова.

Як йдеться у повідомленні, Генеральний секретар НАТО перебуває у постійному контакті з лідерами Сербії та Косова, та переконує сторони у необхідності деескалації, стриманості та повернення до діалогу.

Столтенберг також підтримав зусилля ЄС із врегулювання ситуації на півночі Косова, та назвав співпрацю між ЄС і НАТО у цьому контексті «чудовим прикладом стратегічного партнерства між двома організаціями».

Читайте також: США попередили Туреччину про наслідки військової співпраці з Росією

Зустріч Генерального секретаря НАТО та Мирослава Лайчака відбулася у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. Лайчак зустрівся також з постійними представниками Північноатлантичної Ради на рівні послів, та провів з ними обговорення ситуації з безпеки в регіоні Західних Балкан.

Як повідомлялося, на півночі Косова виникла напружена ситуація після того, як з 20 вересня влада Косова заборонила в’їзд на свою територію автомобілів із сербськими номерами, оскільки подібна заборона діє в Сербії відносно автомобільних номерних знаків, що зареєстровані на території краю.

Такий розвиток викликав протести з боку сербської спільноти на півночі Косова, представники якої заблокували рух на двох ключових автомобільних шляхах. Після цього до місця події сторони підтягнули підрозділи спеціальної поліції. Євросоюз і НАТО закликали Белград і Приштину до стриманості, негайної деескалації та долучення до конструктивного діалогу з метою пошуку рішення шляхом переговорів.

30-го вересня сторони досягли тимчасового компромісу у питаннях щодо визнання автомобільних номерів та домовилися продовжити діалог для пошуку сталого та довгострокового врегулювання проблеми.

Фото: НАТО