США заявили про скасування зустрічі з Францією, Німеччиною та Британією на Генасамблеї ООН

Багатостороння зустріч на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку за участю глав МЗС, зокрема Франції, Британії, Німеччини та держсекретаря США, була скасована через проблеми з графіком.

Про це заявили у вівторок вищі посадові особи Держдепу під час брифінгу з журналістами, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

"Я думаю, що графік завадив цій (зустрічі) на рівні міністрів. Але багато з цих країн побачать один одного в інших форматах", - сказав високопоставлений чиновник Держдепу.

На запитання, чи відбудеться окрема двостороння зустріч державного секретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ Франції Жан-Івом Ле Дріаном, чиновник відповів: "Я б очікував, що секретар та міністр закордонних справ матимуть можливість обмінятися думками в певний момент протягом тижня".

Читайте також: Таліби просили дати їм виступати на Генасамблеї ООН

Як зазначається, запланована на середу зустріч мала стати однією з трьох зустрічей, які зібрали б, зокрема, Блінкена та Ле Дріана, після безпрецендентної кризи, що виникла між Вашингтоном і Парижем.

Суперечка виникла на тлі підписання пакту про створення оборонного альянсу AUKUS між США, Британією і Австралією, який має на меті протистояти експансії Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Це дасть змогу Австралії побудувати атомні підводні човни з використанням технологій, наданих США.

Читайте також: У глави МОЗ Бразилії виявили коронавірус на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку

У результаті Австралія розірвала вже підписаний із Францією контракт про постачання їй 12 підводних човнів на суму майже 56 млрд євро. У Парижі назвали рішення союзників "ударом у спину".

Франція відкликала для консультацій своїх послів із Вашингтона та Канберрі через зрив багатомільярдного контракту на постачання підводних човнів Австралії.

Пізніше під час зустрічі з журналістами речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що США та Франція майже завершили процес підготовки телефонних переговорів президентів на тлі різкого погіршення двосторонніх відносин.