Дуда про розширення ЄС: Це не клуб для обраних, двері мають бути відкритими

ЄС не є клубом для обраних і має залишатися відкритим для вступу інших країн, зокрема України і Молдови.

Таку думку висловив президент Польщі Анджей Дуда на неформальній зустрічі лідерів групи "Аррайолос" у Римі, передає Укрінформ із посиланням пресслужбу глави Польської держави

Як зазначив Дуда, якщо ЄС хоче бути по-справжньому європейським, то мусить вести політику відкритих дверей.

На його переконання, сила Євроспільноти і її сприйняття у світі має грунтуватися на довірі. "Нам не довірятимуть, якщо наші партнери, які здійснюють модернізаційні зусилля і хочуть приєднатися до нашої Спільноти, не отримають такої змоги. Тому я говорю про розширення. Ми - Європа, а не клуб для обраних”, - заявив президент РП.

Читайте також: Посол Польщі пропонує Україні новий дипломатичний формат

Він підкреслив, що ЄС має залишатися відкритим для країн, які здійснюють реформи з перспективою вступу до ЄС.

“Та на жаль, понад 30 років після зникнення "залізної завіси" територія Європи і надалі залишається поділеною. Нинішні завіси не із заліза, а з митних бар’єрів, візових обмежень і відсутності перспектив членства”, - наголосив Дуда.

Він звернув увагу, що в найближчому сусідстві ЄС є країни, які хочуть стати частиною Спільноти. Зокрема, Дуда зауважив, що нещодавно побував у Молдові і бачив молодих людей, які сповнені ентузіазму і хочуть змінювати країну.

“Ми всі бачили Україну в 2014 році, де молоді патріоти і демократи гинули на барикадах за те, щоб їхня країна певного дня мали шанси увійти до Європейської Спільноти”, - заявив Дуда.

Читайте також: ЄС варто створити формат для трьох держав, які мають амбіції на членство в ЄС – Кальюлайд

Президент Польщі зазначив: якщо Спільнота і справді хоче залишатися європейською, потрібно продовжувати політику розширення. За його словами, у Польщі з цього приводу є консенсус.

“Я хочу запевнити, що Польща не зупиниться, поки цей поділ на ЄС і не-ЄС не завершиться, адже розділений континент не може мати жодної стратегічної автономії”, - наголосив президент РП.

Група "Аррайолос" створена в 2003 році з ініціативи Португалії. Назва групи походить від міста, де відбулася перша зустріч глав держав.

У зустрічах групи, які на раз на рік відбуваються в різних країнах, беруть участь перші особи 13-ти держав-членів ЄС: Португалії, Польщі, Австрії, Угорщини, Німеччини, Болгарії, Естонії, Хорватії, Фінляндії, Італії, Латвії, Мальти, Словенії.

Фото: prezydent.pl