Парламент Естонії з другої спроби обрав нового президента

На позачерговому засіданні естонського парламенту Рийгікогу в другому турі президентом країни був обраний Алар Каріс, який отримав при таємному голосуванні 72 голоси.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національне телерадіомовлення ERR.

Уточнюється, що під час голосування було також 8 немаркованих бюлетенів. Для обрання кандидату в президенти потрібно голоси понад двох третин членів парламенту, тобто підтримка не менш як 68 членів Рийгікогу.

У першому турі голосування в понеділок Каріс не отримав необхідної підтримки - тоді за нього проголосували лише 63 депутати. Каріса висунули депутати, які входять до правлячої коаліції Партії реформ і Центристської партії. Їм у Рийгікогу належить 59 мандатів.

Читайте також: У Молдові обрали керівництво нового парламенту

63-річний Алар Каріс має ступінь у галузі молекулярної генетики та біології розвитку. Раніше він працював ректором і генеральним аудитором Естонського університету природничих наук і Тартуського університету. З квітня 2018 року він є директором Естонського національного музею.

Тепер обраний президент Алар Каріс повинен вступити на посаду 11 жовтня, замінивши на посаді чинну президентку країни Керсті Кальюлайд.

Фото: Priit Mürk/ERR