Німеччина допоможе грошима сусідам Афганістану - Маас

Німеччина прагне прихистити афганців, які співпрацювали з її військовими, і з цією метою готова допомогти фінансами сусіднім з Афганістаном країнам.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава МЗС назвав «сильним актом» евакуацію протягом останніх двох тижнів з Кабула громадян Німеччини, а також афганців, які опинилися в небезпеці після захоплення влади Талібаном.

«Атаки в аеропорту Кабула засвідчують, наскільки великою є небезпека того, що міжнародний тероризм знову посилиться. Виник владно-політичний вакуум, який прагнуть заповнити з моторошною швидкістю ІДІЛ та інші терористи», - зазначив міністр.

За його словами, через ці події сусідні з Афганістаном країни стикаються з проблемами, з якими навряд чи можуть впоратися самотужки. І Німеччина дасть зрозуміти, що її зобов’язання не обмежуються військово-евакуаційною місією.

Читайте також: Німеччина готова долучитися до реконструкції аеропорту Кабула

У рамках кількаденного турне Маас відвідає Туреччину, Катар, Узбекистан, Таджикистан і Пакистан. Він наголосив, що деякі з цих країн зіграли важливу роль в успіху евакуаційної місії,  коли понад 5 тисяч людей змогли вилетіти з Афганістану рейсами Бундесверу. За словами глави МЗС, уряд Німеччини сподівається на продовження міжнародної співпраці у «критичній фазі» і розраховує дійти порозуміння із сусідами Афганістану щодо того, як люди, котрі потребують захисту, зможуть швидко та безпечно потрапити до ФРН.

«Це включає скоординований міжнародний підхід до руху «Талібан», - уточнив Маас, Він також заявив про пропозицію ФРН допомогти сусіднім з Афганістаном країнам упоратися з гуманітарними та економічними наслідками цієї ситуації.

Читайте також: Меркель заявила про необхідність захистити прогрес, досягнутий в Афганістані за 20 років

«В наших інтересах запобігти дестабілізації усього регіону через колапс в Афганістані», - констатував очільник МЗС Німеччини.

Як повідомлялося, Німеччина 27 серпня завершила військову евакуацію з Афганістану. Літаки Люфтваффе, здійснивши 37 рейсів, вивезли 5347 осіб. Німецький військовий контингент перебував у цій країні останні 20 років.