Меркель заявила про необхідність захистити прогрес, досягнутий в Афганістані за 20 років

Меркель заявила про необхідність захистити прогрес, досягнутий в Афганістані за 20 років

Укрінформ
Канцлер Німеччини Анґела Меркель вважає, що необхідно захистити досягнутий в Афганістані за останні два десятиліття прогрес.

Про це вона заявила, виступаючи в Бундестазі, повідомляє Укрінформ з посиланням на DW.

"Наша мета має полягати в тому, щоб максимально зберегти те, чого ми досягли в плані змін в Афганістані за останні 20 років. Це те, про що міжнародна спільнота має поговорити з талібами", - сказала канцлер.

Читайте також: Світовий банк припинив фінансування проєктів в Афганістані

Вона підкреслила, що в Афганістані за останні 20 років дитяча смертність зменшилася вдвічі, 70 відсотків афганців тепер мають доступ до питної води, а понад 90 відсотків - до електрики.

При цьому керівник німецького уряду зауважила, що "Талібан" тепер є "реальністю в Афганістані". З цим мають розібратися політики, зазначила вона.

Меркель зауважила, що назвала розвиток подій в Афганістані "жахливим" і "гірким". За її словами, для людей в Афганістані це "величезна трагедія", особливо для тих, хто виступав за вільне суспільство.

Читайте також: З Афганістану евакуювали вже 82 тисячі осіб

Канцлер пообіцяла продовжувати евакуаційну місію з Афганістану "якомога довше", однак не уточнила, як довго триватимуть евакуаційні рейси Бундесверу. При цьому раніше повідомлялося, що авіаперевезення Бундесверу, ймовірно, завершаться 27 серпня.

За словами Меркель, на сьогодні Бундесвер вивіз з Афганістану понад 4600 людей з 45 країн. Майже половина евакуйованих - жінки.

Вона також підкреслила, що зупинення авіаперевезення не має означати припинення зусиль щодо допомоги афганським місцевим працівникам.

Читайте також: Дедлайну немає: Блінкен каже, що евакуація з Афганістану продовжиться після 31 серпня

Як повідомлялося, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель визнала, що опір афганської армії бойовикам Талібану було оцінено невірно.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до столиці Афганістану. "Талібан" заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу «Талібан» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

Читайте також: Литва прийме 200 біженців, які допомагали НАТО в Афганістані

За даними ЗМІ, лідери радикального ісламістського руху «Талібан» планують сформувати раду з 12 осіб для керівництва Афганістаном.

Лідери країн "Великої сімки" у спільній заяві за підсумками віртуальної зустрічі попередили "Талібан" про відповідальність за порушення зобов'язань щодо протидії тероризму, порушень прав людини, зокрема жінок та меншин.

Лідери G7 підтвердили свою підтримку народу Афганістану та намір підтримати афганських біженців, а також закликали партнерів Афганістану підтримати зусилля щодо регіональної стабільності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-