Очільник МОЗ сподівається на розширення проєкту цивільної аеромедичної евакуації

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко сподівається на розширення проєкту цивільної аеромедичної евакуації.

Про це міністр сказав в інтерв'ю Укрінформу.

На запитання щодо пілотного проєкту з аеромедичної евакуації, який на регулярній основі має запрацювати у Києві та Львові, Ляшко відповів: "Гелікоптерні екстрені медичні служби існують у тому чи іншому вигляді в більшості розвинених країн світу. Ми дуже давно хотіли створити цивільну альтернативу аеромедичній евакуації Збройних сил України, і от у 2021 році нам це нарешті вдалося. Не в останню чергу через консолідовані зусилля МОЗ та МВС, адже частину авіаційних витрат, пов’язаних з експлуатацією техніки, та, власне, саму техніку забезпечують структури, що координуються Міністерством внутрішніх справ (Національна поліція, ДСНС)".

Читайте також: В Україні створять систему аеромедичної евакуації

Міністр висловив сподівання, що "розпочнемо із колегами з силових відомств системну роботу і за її результатами у 2022 році, як мінімум, пролонгуємо, а як максимум, – розширимо проєкт на ще один додатковий регіон".

Читайте також: До Охматдиту гелікоптером доправили 6-місячну дитину із сепсисом

На думку Ляшка, "приєднання інших регіонів залежить не в останню чергу від спроможності місцевих громад та центрів екстреної медичної допомоги, бо, як доводить наш досвід, важливо, аби мотивація втілювати щось складне та інноваційне не закінчувалась за порогом профільного міністерства".