Чотири російських мільярдери судяться у Лондоні через книгу про Путіна

У Лондоні в середу 28 липня починаються слухання судових позовів чотирьох російських мільярдерів і провідної російської нафтової компанії "Роснефть" через книгу про президента Росії Володимира Путіна і його шлях до влади.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки.

Британська журналістка Кетрін Белтон і видавництво HarperCollins вимушені захищатися від скарг, зокрема, одного з найбагатших росіян Романа Абрамовича про наклеп.

Книга видана 2020 року під назвою “Люди Путіна: Як КДБ повернув собі Росію, а потім перейшов у наступ на Захід” (Putin’s People: how the KGB took back Russia and then took on the West) - результат багаторічного дослідження журналістки, яка працювала в Росії кореспонденткою газети Financial Times.

Читайте також: Фонд Навального просить Байдена ввести санкції проти «гаманців» Путіна

Белтон каже, що намагалася простежити шлях до влади Путіна і людей в його оточенні, багато з яких, як і сам Путін, були службовцями КДБ - Комітету державної безпеки Радянського Союзу, а згодом стали високопосадовцями та багатими підприємцями.

Абрамович, відомий, зокрема, як власник лондонського футбольного клубу "Челсі", заявив через своїх адвокатів, що подав позов у березні, оскаржуючи те, що він назвав «низкою неправдивих і наклепницьких тверджень» про нього, включно з інформацією «про придбання і справи футбольного клубу "Челсі".

Абрамович наполягає, що намагався уникнути позову, і що його адвокати вели переговори з видавництвом про “взаємоприйнятне вирішення” того, що він вважає проблемою, але видавці не пішли на виправлення “певних тверджень” у книзі.

Читайте також: Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо Фірташа, Фукса та ще 848 осіб

Інші позивачі, зокрема мільярдер Михайло Фрідман та його партнер-підприємець Петро Авен, також звинувачують видавництво в тому, що вони називають наклепом, а також з метою захисту даних.

Позивачем проти видавництва і проти Кетрін Белтон зі звинуваченнями про наклеп названо також підприємця Шалву Чигиринського.

Сама книга у західних ЗМІ отримала чимало позитивних оцінок.

Як повідомляв Укрінформ, група розслідувачів з Bellingcat виграла суд у Нідерландах у петербурзького інформагентства РІА ФАН, яке входить в Медіагрупу "Патріот", опікунську раду якої очолює підприємець Євген Пригожин, відомий як "кухар Путіна", який перебуває під санкціями США.