Іран заявляє, що ядерна угода можлива, але переговори не триватимуть вічно

Іран вважає за можливе відновлення ядерної угоди, але «не вестиме переговорів вічно».

Як передає Укрінформ, про це написав у Твіттері офіційний представник Міністерства закордонних справ Ірану Саїд Хатібзаде.

«Через твердий намір урятувати угоду, яку США намагалися торпедувати, Іран був найактивнішою стороною у Відні, пропонуючи більшість проєктів (щодо ядерної енергетики)», - зазначив він. – Як і раніше, вважаю, що угода можлива, якщо США вирішать відмовитися від невдалої спадщини Трампа. Іран не вестиме переговори вічно».

Читайте також: Іран відмовився від неформальної зустрічі щодо відновлення ядерної угоди

Раніше повідомлялося, що Білий дім має намір завершити процес повернення до ядерної угоди з Іраном упродовж шести тижнів, що залишилися до інавгурації новообраного президента Ірану Ібрагіма Райсі.

У Відні, починаючи з квітня, відбулись вже шість раундів переговорів з Іраном за участю Великої Британії, Франції, Німеччини, а також Росії та Китаю, при цьому США не були присутні на переговорах, але брали участь у них через посередників ЄС. Нині віденські переговори перебувають на паузі, очікувано до початку липня.

Читайте також: Нафта дорожчає на тлі затримки переговорів про ядерну угоду з Іраном

Адміністрація Джо Байдена виступає за продовження переговорів з Іраном для відновлення Спільного всеосяжного плану дій, який обмежував можливості Тегерана щодо створення ядерної зброї в обмін на скасування західних санкцій. Цю угоду було укладено 2015 року між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною.

За президенства Дональда Трампа США у 2018 році вийшли з угоди.