Поліція Гонконгу арештувала керівництво продемократичної газети Apple Daily

Поліція Гонконгу заарештувала п'ятьох керівників продемократичної газети Apple Daily, включаючи головного редактора, за підозрою в порушенні китайського закону про національну безпеку для цієї території.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NHK.

У четвер поліція заявила, що провела арешти за підозрою у зв'язках із зарубіжною країною або зовнішніми елементами з метою підриву національної безпеки.

Поліція заявила, що газета Apple Daily, відома своєю критикою на адресу Китаю, закликала зарубіжні організації запроваджувати санкції щодо Гонконгу і Китаю в своїх статтях, що публікувалися у 2019 році. Зазначається, що активи на суму близько 2,3 млн доларів США, які належали компаніям, пов'язаним з цією газетою, були заморожені.

Як відомо, газета належить відомому гонконгському підприємцю-мільярдеру Джиммі Лаю, який зараз перебуває у в'язниці за участь в несанкціонованому мітингу у 2019 році.

Як повідомляв Укрінформ, закон про національну безпеку було ухвалено у 2020 році у відповідь на масові протести, які охопили автономну провінцію торік.

Читайте також: Китай висловив протест США через «політизацію» Олімпіади у Пекіні

Новий закон суттєво скоротив судову незалежність Гонконгу і спростив покарання демонстрантів. Він передбачає кримінальну відповідальність за заклики до відокремлення Гонконгу, підривну діяльність і змову з іноземними силами з максимальним терміном ув'язнення.

Пекін заявив, що закон спрямований на запобігання "підбурювання до заколоту" і принесе стабільність, але критики стверджують, що він порушує угоду, за якою Велика Британія повернула Гонконг Китаю в 1997 році.

Фото: www3.nhk.or.jp / AA