Депутат Європарламенту про причетність РФ до вибухів у Чехії: Путін – серійний убивця

Європейський союз має дати консолідовану відповідь Росії на дії співробітників ГРУ у чеському селі Врбетиці у 2014 році, а атаки на країну ЄС мають розцінюватися як атака на увесь Європейський Союз.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на слова депутата Європарламенту Пятраса Ауштрявічуса в ефірі Свобода LIVE.

«Наші дії з боку Євросоюзу мають будуватися на принципах солідарності. Я думаю, що висилка російських дипломатів зі Словаччини та Польщі – це лише початок. Я дуже сподіваюся, що наступного тижня ми почуємо більше таких рішень. Це неминуче. Ми маємо показати, що ми разом, і такі дії на території однієї країни Євросоюзу означають поширення цих дій на увесь Євросоюз», – наголосив Ауштрявічус.

Читайте також: В операції з підриву складів у Чехії брали участь шість офіцерів ГРУ

За словами Ауштрявічуса, випадок у Врбетицях – це ще один аргумент, щоб укотре довести світові, що «режим Путіна – це злочинний режим» і що «Путін – серійний вбивця»

«Організація терористичних актів – це неприпустимо, але мені здається, що чинне керівництво Російської Федерації просто налаштоване на таку політику. І не лише на залякування, як то концентрація військ на сході України та в Криму, але й організовуючи ось такі акції. Те, що це вийшло назовні, я думаю, стало дуже хорошим аргументом укотре довести, що режим Путіна - це злочинний режим. І якщо президент Байден назвав його вбивцею, то в цьому є лише частина правди. Я б сказав, що він – серійний вбивця, бо організовує ось такі акти один за одним», – підкреслив депутат Європарламенту.

Читайте також: У Європарламенті запропонували створити для України «план дій» щодо членства в ЄС

Як відомо, увечері 17 квітня прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш повідомив, що існує обґрунтована підозра про причетність працівників російської військової розвідки, відомої як ГРУ, до вибухів на складах озброєнь у Чехії восени і взимку 2014 року. Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков відкинув звинувачення, назвавши їх «безпідставними».

Вибухи на складі озброєнь у Врбетицях на сході Чехії сталися 16 жовтня, а потім 3 грудня 2014 року. Внаслідок першого з вибухів дві людини, громадяни Чехії, загинули; в обох випадках доводилося евакуйовувати сотні мешканців сусідніх сіл, була заподіяна значна матеріальна шкода. Недержавна комерційна фірма, яка була легальним оператором складів, наголошувала, що боєприпаси не могли вибухнути самі по собі.