США продовжили «санкційні пільги» для дев’яти держпідприємств Білорусі

Список

Офіційний Вашингтон продовжив на півтора місяця пільговий період тимчасового призупинення санкцій проти дев’яти державних компаній Республіки Білорусь.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Офісу контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США, оприлюдненому в понеділок, передає Укрінформ.

Так, згідно з новою Генеральною ліцензією 2H по Білорусі, виданою OFAC у понеділок, американським компаніям дозволяється до 3 червня 2021 року проводити операції з низкою білоруських підприємств. Серед них указані:

- «Білоруський нафтовий торговий дім»;

- «Білнафтохім»;

- «Білнафтохім США»;

- «Білшина»;

- ВАТ «Гродно Азот»;

- ВАТ «Гродно Хімволокно»;

- ВАТ «Лакокраска»;

- ВАТ «Нафтан»;

- ВАТ «Полоцьк Скловолокно».

Читайте також: Лукашенко заявляє, що спецслужби США готували «замах» на нього та синів

Як повідомлялося, санкції США проти цілого списку білоруських компаній були введені в 2006 році. Водночас, у 2015 році офіційний Вашингтон випустив генеральну ліцензію, яка тимчасово призупиняла дію обмежень проти дев’яти підприємств. З того часу пауза в санкціях постійно продовжувалася шляхом випуску нових генеральних ліцензій Мінфіну США.

Водночас, у березні цього року Державний департамент США пригрозив владі Білорусі, що пільговий період для цих підприємств може бути не продовжений у зв’язку з жорсткими утисками білоруською владою масових протестів у цій країні.