Генсек ООН закликає світ відмовитися від вугілля заради захисту клімату

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до поетапної відмови від використання вугілля в електроенергетиці, аби не допустити глобального підвищення температури.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють Новини ООН.

«Поетапна відмова від вугілля в електроенергетиці - найважливіший крок на шляху до поставленої мети: не допустити підвищення температури вище 1,5 градуса за Цельсієм. Ідеться про те, щоб до 2030 року скоротити використання вугілля у виробництві електроенергії на 80% у порівнянні з рівнем 2010 року», - сказав Гутерреш.

Він нагадав, що забруднення повітря, пов'язане з викопним паливом, - причина кожного п'ятого випадку смерті у світі.

Читайте також: Гейтс планує інвестувати $2 мільярди на порятунок клімату

«Практично скрізь зараз дешевше будувати нові потужності з використанням відновлюваних джерел енергії, ніж нові вугільні електростанції», - підкреслив генсек ООН.

Гутерреш також указав, що в таких країнах як Китай і Індія вартість будівництва нових установок у сфері сонячної енергетики менша, ніж експлуатація наявних вугільних електростанцій.

Читайте також: Найкраща технологія проти змін клімату: подробиці конкурсу зі $100 мільйонами від Маска

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний посланник президента США з питань клімату Джон Керрі назвав проблему поступового нагрівання планети і кліматичних змін одним із найскладніших викликів для глобальної безпеки за всі часи.