Штати очікують від Ірану перших кроків для переговорів щодо ядерної угоди

Офіційний Вашингтон очікує, що Тегеран повернеться до повного дотримання іранської ядерної угоди (JCPOA), й лише після цього США зможуть розпочати консультації про послаблення санкцій.

Про це заявив у вівторок під час брифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Нед Прайс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Що стосується JCPOA, ми готові йти дипломатичним шляхом, якщо Іран відновить повне дотримання цієї угоди», - зауважив Прайс.

Він пояснив, що передусім США вестимуть тісні консультації із союзниками та партнерами, які адміністрація Байдена вже розпочала. При цьому, враховується також позиція Конгресу США.

Читайте також: Штати планують розширити вимоги для Ірану щодо ядерної угоди – Білий дім

Тим часом представник Держдепартаменту підкреслив, що нова адміністрація не проводила жодних консультації з Іраном.

«Я не очікую, що ми їх почнемо проводити до того, як (Іран – ред.) не зробить ці початкові кроки (щодо повного дотримання JCPOA – ред.)», - наголосив Прайс.

Читайте також: Іран готовий взаємно зі США повернутися до виконання «ядерної угоди» - МЗС

Як повідомляв Укрінформ, раніше Білий дім заявив, що нова адміністрація налаштована на повернення Ірану до виконання ядерної угоди. Водночас іранська сторона також висловила зацікавлення щодо відновлення участі США в JCPOA. Однак у Вашингтоні висловили намір розширити вимоги до Тегерана, у тому числі в контексті припинення його програми балістичних ракет і дестабілізації обстановки в регіоні.