Румунія обирає президента: за головний пост борються 14 кандидатів

У Румунії 10 листопада відкрилися виборчі дільниці на першому турі президентських виборів, у той час як голосування румунів за кордоном розпочалося два дні тому.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Участь у виборах беруть 14 кандидатів, серед них – колишня прем’єр-міністр і лідер Соціал-демократичної партії Віоріка Денчиле, яка втратила посаду в жовтні 2019 року", - йдеться у повідомленні.

За даними опитувань, більшість голосів і вихід у другий тур здобуде чинний президент Клаус Йоханніс. Йому прогнозують результат у 40% голосів, і це вдвічі більше, ніж можуть здобути його найближчі за рейтингом опоненти – Денчиле і голова правоцентристського «Союзу порятунку Румунії» Дан Барна. Якщо жоден із кандидатів не матиме понад 50% голосів виборців, другий тур відбудеться 24 листопада.

Читайте також: Парламент Румунії проголосував за новий уряд на чолі з Орбаном

Право голосу в країні мають 18,2 мільйона осіб. Очікується, що результати президентських виборів в Румунії будуть відомі в понеділок.

Як відомо, 15 жовтня Йоханніс призначив прем’єр-міністром Румунії лідера правоцентристської Націонал-ліберальної партії (НЛП) Людовіка Орбана. Це сталося після того, як парламент висловив недовіру Денчиле.

Серед завдань нового уряду, який сформував Орбан, Йоханніс назвав організацію президентських виборів.