Під Архангельськом зняли з понтонів радіоактивне обладнання, що залишилося після вибуху ракети

Відео

У селищі Ньонокса Архангельської області 20 вересня вертольотами вивезли обладнання з радіоактивних понтонів, які знаходилися на березі Білого моря після вибуху на військовому полігоні.

Про це повідомляє інформаційне агентство "Біломорканал", відео опубліковано в YouTube.

На запису видно, як вертольоти евакуювали обладнання. Інформагентство припускає, що в цьому випадку радіоактивне обладнання з понтонів транспортується за допомогою вертольотів Мі-26, які, зокрема, є в 45-ї армії ВПС і ППО Північного флоту Росії. На кадрах видно, що вони переносять досить об'ємні контейнери.

Як повідомлялося, про вибух в Архангельській області Росії стало відомо 8 серпня. Вночі 10 серпня російська державна корпорація «Росатом» заявила, що під час випробувань вибухнула ракета, у двигуні якої використовувалося радіоактивне ізотопне джерело живлення. Міноборони РФ у першому повідомленні стверджувало, що в атмосферу шкідливі речовини не потрапили.

Відділ цивільного захисту адміністрації міста Сєвєродвінськ повідомив, що розташовані в межах міста датчики зафіксували короткочасне підвищення радіаційного фону. Про стрибок радіації після події повідомили і в адміністрації міста Сєвєродвінськ, але згодом мерія це повідомлення видалила.

У результаті вибуху загинуло щонайменше сім осіб - два представники Міноборони РФ і п'ять співробітників "Росатому".

На зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном 19 серпня російський лідер Володимир Путін заявив, що підвищення радіаційного фону і загрози внаслідок аварії на військовому полігоні під Сєвєродвінськом немає.

Читайте також: Радіація біля понтонів з полігона під Архангельськом значно вища за норму - ЗМІ

Радіоактивні понтони були виявлені в гирлі річки Верховки на піщаній косі Двінської губи Білого моря 3 вересня. Тоді журналісти агентства «Біломорканал», вимірявши радіаційний фон біля двох понтонів, викинутих на берег, з'ясували, що він у багато разів перевищує норму. Пізніше губернатор Архангельської області РФ Ігор Орлов повідомив, що понтони будуть утилізовані Росатомом.