У Нідерландів є шанс екстрадувати з Росії бойовика Цемаха – адвокат

Амстердам може звернутися до Москви й запросити видачу бойовика Володимира Цемаха. Потенційно Росія може це зробити, оскільки формальних перешкод у неї немає. До того ж, він не є громадянином РФ. Але Кремль навряд зацікавлений у видачі цієї людини.

Таку думку адвокат Микола Полозов висловив у студії UA|TV.

"Не можу сказати, наскільки він може бути цінним свідком, але для будь-якого суду присутність такого завжди вигідніша, ніж дослідження якихось письмових матеріалів, – наголосив правозахисник. – Очевидно, що у РФ є побоювання щодо того, що він може довести її причетність до катастрофи. І для них було вкрай важливо заховати його від слідчих Нідерландів, тому вони й наполягли на тому, щоби Цемах потрапив у список на обмін", - сказав адвокат.

Полозов акцентував увагу на тому, що ця справа розглядається не тільки в юридичній площині, а й у політичній.

Читайте також: У ПАРЄ заявили, що Росія зобов’язана надати слідству доступ до Цемаха

"Якщо ми говоримо про процесуальний бік справи, то у Росії немає формальних перешкод для видачі Володимира Цемаха, якщо запит надійде, – зазначив Полозов. – Але ми знаємо і про політичний бік питання, і про те, що Кремль не зацікавлений у видачі цієї людини. Політична складова в цій справі може все міняти".

Читайте також: Справа МН17: у Меркель прокоментували передачу Цемаха Росії

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня відбулося взаємне звільнення Україною та Росією утримуваних осіб у форматі "35 на 35". До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії українців та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик "ДНР" Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.