ЗМІ розсекретили особи росіян, причетних до фінансування правих партій в Італії

Голоси, що зафіксовіні на скандальній плівці, де йшла мова щодо ймовірної нафтової угоди задля фінансування крайньо правої партії Маттео Сальвіні, належать росіянам Андрію Харченку та Іллі Якуніну.

Про це повідомляє BuzzFeed.

"Особи росіян, котрі стоять за запропонованою нафтовою угодою для фінансування крайньої правих рухів в Італії, вже не є таємницею. Їх зв'язки ведуть до кола близького спілкування Володимира Путіна", - йдеться у повідомленні.

У липні BuzzFeed оприлюднив скандальний аудіозапис перемовин давнього помічника Сальвіні Джанлуки Савоїні, де він нібито обговорював план приховано спрямувати десятки мільйонів доларів російських грошей на майбутню виборчу кампанію партії "Ліга Півночі" на виборах до Європарламенту. Імена російських співрозмовників Савоїні у московському готелі "Метрополь" на зустрічі, що відбулася 18 жовтня 2018 року, залишалися досі невідомими.

Тепер спільне розслідування BuzzFeed, Bellingcat та російського новинного сайту Insider ідентифікувало два з трьох голосів росіян, почутих на запису: вони належать Андрію Юрійовичу Харченку та Іллі Андрійовичу Якуніну. Зазначені особи мають зв'язки з російським публіцистом фашистського напрямку, засновником ідейного руху "неоєвразійство" Олександром Дугіним та Володимиром Плігіним, політиком, якого вважають членом внутрішнього кола спілкування Путіна. 

Як відомо, прокуратура міста Мілан раніше викликала на допит члена «Ліги» та соратника Сальвіні Джанлуку Савоїні, який торік зустрівся з двома італійцями та трьома росіянами в одному з московських готелів, щоб нібито обговорити таємне фінансування для партії у розмірі близько $65 мільйонів.

Читайте також: Президент Італії доручив Конте сформувати новий уряд

Приводом для виклику стало повідомлення американського видання Buzzfeed про отримання аудіозапису московської зустрічі й опублікована ним стенограма, в якій Савоїні намагається домовитися з росіянами. Сальвіні категорично заперечує, що його партія отримала якісь кошти з Москви. Політик прийшов до прокуратури, але скористався правом не відповідати на запитання. 18 жовтня 2018 року у готелі «Метрополь» у Москві відбулася зустріч, в якій брали участь двоє італійців та троє росіянин.

Переговори, частина яких потрапила на аудіо, стосувалися угод щодо постачання нафти, організованих таким способом, щоб частина коштів - десятки мільйонів євро - дісталася партійній скарбниці з тим, щоб допомогти «Лізі Півночі» на виборах до Європарламенту.

Читайте також: Помічник Сальвіні їздив до Москви не менше як 14 разів - ЗМІ

За результатами тих публікацій італійська прокуратура розпочала розслідування, Савоїні та інші двоє італійських учасників переговорів - юрист Джанлука Меранда та фінансовий консультант Франческо Вануччі - підозрюються в участі у корупційній угоді. Вони вже підтвердили факт зустрічі, але заявили, що угода так і не відбулася.