США продадуть Тайваню 66 новітніх винищувачів F16C/D

Білий дім офіційно схвалив угоду на 8 мільярдів доларів США з продажу зброї Тайваню, яка включає 66 новітніх американських винищувачів F-16C/D. 

Про це з посиланням на Державний департамент США повідомляє CNN

«Адміністрація (президента США - ред.) Дональда Трампа офіційно схвалила велику угоду на вісім мільярдів доларів США з продажу зброї Тайваню, включно з 66-ма новітніми винищувачами F-16C/D», - йдеться у повідомленні з посиланням на Державний департамент США. 

Видання додає, що Білий дім іде на такий крок у час, коли відносини США з Китаєм переживають складні часи з огляду на торговельні війни та події у Гонконгу. 

«Нова поставка американської зброї - найбільша за багато років - може призвести до подальшої ерозії стосунків з Пекіном, який вважає самоврядний острів частиною Китаю», - додає CNN. 

Читайте також: Японія закупить у США 42 винищувачі-невидимки F-35В

Пекін вже висловлював протест минулого тижня, коли у ЗМІ лише з’явилися натяки на можливу угоду, заявивши, що така політика США підриває суверенітет КНР. 

«Угода отримала потужну двопартійну підтримку у Конгресі, включно з демократами та республіканцями на чолі комітету з закордонних справ», - зазначають журналісти. 

У Конгресі пояснили, що продаж винищувачів Тайваню посилає потужний сигнал щодо відданості США безпеці та демократії в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Читайте також: Болгарія придбає два нові військові кораблі більш ніж за €400 мільйонів

Конгресмени Еліот Енджел та Майкл МакКол переконані, що «разом з тим, як Китай веде себе дедалі агресивніше у регіоні, ми повинні зробити все можливе для підтримки наших друзів у світі». 

Видання нагадує, що США продає зброю Тайваню вже сорок років поспіль, і кожна така угода «дратує» Китай, який не визнає суверенітет і незалежність Тайваню. 

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент Jamestown Foundation Глен Говард заявляв, що якщо інформація про те, що Україна розглядає придбання американських винищувачів F-16, підтвердиться, і США почнуть вивчати таку можливість, це може стати серйозним кроком для допомоги Україні та модернізації її Повітряних сил.