МЗС Чехії закликало владу РФ поважати базові права людини

Міністерство закордонних справ Чехії оприлюднило заяву, в якій висловило «стурбованість повторним масовим ув’язненням мирних демонстрантів у Москві».

В оприлюдненій у твітері заяві чеське МЗС «закликає російську владу поважати базові права і свободи людини».

Чеське міністерство також закликає Росію «у зв’язку з близькими виборами до місцевих органів поставитися з пошаною до зобов’язань, які випливають із членства Росії в ОБСЄ».

Читайте також: Протести у Москві: затримали 1001 особу, більше 50 - неповнолітні

Із критичними заявами щодо масових затримань демонстрантів у Москві виступила також низка чеських політиків, зокрема, Їржі Поспішіл – голова проправої політичної партії ТОР 09, однієї з наймолодших на чеській політичній сцені.

«Путінська Росія сьогодні знову показала своє справжнє обличчя. Поліція брутально арештувала людей за те, що вони хочуть мати вільні й незманіпульовані вибори. Це не є демонстрацією сили, а слабкості. Силу проявили ті, хто вийшов протестувати», – йдеться в заяві голови чеської партії ТОР 09.

Читайте також: Берлін закликає Росію звільнити всіх мирних демонстрантів, затриманих у Москві

Нагадаємо: масові акції в підтримку незареєстрованих кандидатів на вибори до Мосміськдуми проходять у столиці з середини липня. Неузгоджена акція протесту, яка відбулася у суботу, 27 липня, завершилася затриманням 1,4 тис. осіб.

Ще раніше, 20 липня, пройшла одна з наймасштабніших акцій на проспекті Сахарова, цей захід було погоджено столичною владою. За даними поліції, участь у ньому взяли 12 тис. осіб. кількість учасників акції - понад 22 тис. осіб.

Акція з вимогою реєстрації незалежних кандидатів на виборах до Мосміськдуми проходила 3 серпня у форматі «прогулянки» Бульварним кільцем Москви.