ЄС хоче вдосконалити міжнародну систему доступу до електронних доказів

Рада ЄС надала Єврокомісії повноваження на проведення міжнародних переговорів щодо вдосконалення системи доступу до електронних доказів у кримінальних провадженнях, зокрема, із США та країнами-членами Ради Європи.

Відповідне повідомлення оприлюднено у п’ятницю на сайті Єврокомісії.

«Рада ЄС погодила два мандати для Єврокомісії на міжнародні переговори, зокрема, зі Сполученими Штатами та щодо Другого додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи з протидії кіберзлочинам, відомого як «Будапешт». Обидва мандати включають положення щодо дотримання фундаментальних прав у сфері захисту даних, приватних та процедурних прав осіб, які стануть частиною майбутніх угод», - зазначається в повідомленні.

За даними Єврокомісії, електронні докази є необхідними близько у 85 відсотках кримінальних розслідувань, при цьому дві третини таких доказів мають надходити від провайдерів онлайн послуг, які фізично діють у різних країнах.

Читайте також: ЄС створює мережу суперкомп’ютерів у восьми містах Європи

«Протягом надто тривалого часу злочинці та терористи використовували сучасні технології для здійснення злочинів. Шляхом встановлення міжнародних стандартів в отриманні доступу до електронних доказів, ми робимо ще один крок для звуження простору для злочинних дій, надаємо правоохоронним органам інструмент для проведення більш ефективних розслідувань та для покарання злочинців, з повною повагою до фундаментальних прав людини», - зазначив з цього приводу Єврокомісар з питань безпеки Юліан Кінг.