В ООН відбудуться тематичні заходи до роковин Чорнобильської катастрофи

У штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй 26 квітня заплановані тематичні заходи до 33-х роковин аварії на Чорнобильський атомній електростанції.

Про це розповів речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко у коментарі власному кореспондентові Укрінформу.

“Україна прагне максимально використати амбітні плани Організації у сфері реалізації цілей сталого розвитку, зокрема у контексті збереження актуальності чорнобильської проблематики на порядку денному ООН, а також адаптації наявного досвіду Чорнобиля до сучасних умов та програмних вимог Об’єднаних Націй”, - наголосив він.

Ніколенко розповів, що в ООН до 33-іх роковин Чорнобильської трагедії заплановані два заходи. Це зокрема, 28-ма міжнародна конференція з питань охорони здоров’я та навколишнього середовища, присвячена питанням Чорнобиля, темою якої є «Досягнення Цілей сталого розвитку. Чорнобиль-33». Вона організована спільно з неурядовою організацією "Світовий інформаційний трансфер", уточнив дипломат.

Другий захід, організований разом з Постійними представництвами Ірландії та Білорусі, буде присвяченийо пам’яті жертв аварії на Чорнобильській АЕС. За словами Ніколенка, у його рамкаїх відбудеться прем’єрний показ фрагментів фільму телекомпанії НВО про трагічні події весни 1986 року.

“Підхід Об’єднаних Націй до проблем Чорнобиля полягає у зосередженні основної уваги на поступовому переході від гуманітарної допомоги до підтримки соціально-економічного розвитку постраждалих територій”, - сказав Ніколенко.

Український дипломат додав, що з 1990 року Генеральною Асамблеєю ООН схвалюється резолюція “Зміцнення міжнародного співробітництва та координація зусиль у справі вивчення, пом’якшення та мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи”. З 1991 р. в рамках ООН діє Чорнобильський цільовий фонд ООН (United Nations Trust Fund for Chornobyl), що покликаний забезпечувати фінансову підтримку реалізації програм допомоги ООН.

Читайте також: Пам`ять жертв Чорнобильської катастрофи вшанували у Львові

Інституції ООН беруть активну участь у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи. Зокрема, ПРООН підтримала створення інформаційного центру на кордоні з зоною відчуження, який обслуговує понад 100 тисяч відвідувачів щорічно. ЮНЕП підтримала розширення використання Чорнобильської зони відчуження шляхом створення біосферного заповідника. МАГАТЕ протягом кількох років підтримує реалізацію проекту з виведення з експлуатації радіоактивних відходів на Чорнобильській АЕС. ВООЗ співпрацює з Національною академією медичних наук України та її різними організаціями, які надають медичну допомогу потерпілому від Чорнобиля населенню та працівникам Чорнобильської АЕС.

Як відомо, у ніч проти 26 квітня 1986 року внаслідок аварії на ЧАЕС відбувся потужний радіоактивний викид. Чорнобильська трагедія стала найстрашнішою техногенною катастрофою в історії ядерної енергетики.

Із зони забруднення були евакуйовані 317,9 тис. людей, радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. людей, насамперед ліквідатори аварії. Статус постраждалих мають 1,81 млн людей.