РФ зруйнувала всю систему контролю над озброєннями - Клімкін

Росія крок за кроком зруйнувала все, з чого складалася система нерозповсюдження та контролю над озброєннями, тому рішення США щодо виходу з Договору між СРСР та США про ліквідацію їх ракет середньої та меншої дальності є абсолютно виправданим.

Про це написав у Facebook міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"РФ крок за кроком зруйнувала все, з чого складалася система нерозповсюдження та контролю над озброєннями. Спочатку це був Договір про звичайні збройні сили в Європі. До речі, якби він досі діяв, то Росії було б набагато складніше здійснювати військову агресію проти України та мілітаризувати Крим. Тому я вважаю рішення США щодо виходу з Договору між СРСР та США про ліквідацію їх ракет середньої дальності та меншої дальності (ДРСМД) абсолютно виправданим, обґрунтованим та таким, що відповідає сьогоднішньому стану безпекової ситуації як на Європейському континенті, так і у світі загалом", - написав Клімкін.

Він наголосив на тому, що Україна неухильно дотримувалася положень Договору, брала активну участь у засіданнях Спільної контрольної комісії, що скликалась США після тринадцятирічної перерви у 2016 та 2017 роках у зв'язку із системними порушеннями РФ його положень.

"Ми спільно з США заявили, що розробка та випробування Росією балістичної ракети РС-26 “Рубеж” на дальність близько 2200 км, а також розширення бойових можливостей оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер-М” суперечить Договору. Особливо занепокоєння викликає те, що цей ракетний комплекс був зафіксований під час військових навчань на окупованій території України в АРК", - наголосив очільник МЗС.

На його переконання, методичний розвал РФ системи контролю над озброєннями створює небезпечну глобальну безпекову реальність. "І ми маємо бути до цього готові", - підкреслив Клімкін.

Читайте також: Штати прокоментували погрози Росії націлити на них ракети

Як повідомлялося раніше, держсекретар США Майк Помпео оголосив про призупинення участі США в ДРСМД, оскільки 2 лютого закінчився термін ультиматуму, який США пред'явили Росії 4 грудня 2018 року. Сполучені Штати пообіцяли вийти з ДРСМД, якщо Росія не повернеться до виконання своїх зобов'язань за договором протягом 60 днів.

У Вашингтоні вважають, що РФ порушила ДРСМД тим, що створила ракети 9М729. Москва це заперечує. Однак, за словами Столбенберга, дані досліджень ряду країн, отримані протягом багатьох років, підтверджують порушення з боку Москви. Згідно даних американської сторони, ракета 9М729 здатна пролетіти понад 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД.