У Білорусі суд оштрафував головреда TUT.BY

Фото, відео

Суд у Мінську визнав головного редактора порталу TUT.BY Марину Золотову винною у справі про незаконне використання редакцією передплати на матеріали БелТА.

Про це повідомляє TUT.BY.

"Сьогодні о 12.30 суд Заводського району Мінська оголосив вирок у "справі БелТА". Він визнав Золотову винною і засудив до штрафу в розмірі триста базових величин (7650 рублів). Підписка про невиїзд залишається до набуття вироком чинності", - йдеться в повідомленні.

Суддя також постановив стягнути із Золотової 6 тисяч рублів на користь БелТА за послуги адвокатів. За рішенням суду, журналістам TUT.BY повернуть вилучені телефони і диски.

Вирок не набув чинності й може бути оскаржений.

Читайте також: У “справі БелТА” обвинувачення висунули 15 особам

Після суду Золотова заявила, що поки не визначилася, чи буде оскаржувати вирок. "Ви знаєте, що статистика виправдальних вироків 0,2%, тому, чесно кажучи, на такий вирок не розраховувала і не очікувала. Мене порадувало, що вирок виявився м'якшим, ніж просив прокурор", — сказала Золотова.

Як повідомлялося, прокурор Юлія Харчейкіна просила суд оштрафувати головного редактора TUT.BY на 25,5 тисячі рублів (близько 10 тисяч євро). Водночас Золотова заявляла, що в її діях немає складу злочину.

У серпні 2018 року в офісах найбільшого білоруського порталу TUT.BY, інформаційного ресурсу БелаПАН і низки інших ЗМІ пройшли обшуки. Слідчий комітет Білорусі затримав і допитав близько 20 осіб. Журналістів підозрювали в незаконному доступі до платної інформації державного агентства БелТА. Як стверджує МВС Білорусі, в 2017 і 2018 роках без відома і згоди держагентства було здійснено понад 15 тисяч підключень до інформації, що зберігається в його комп'ютерній системі.