Столтенберг розповів про плани НАТО щодо ракетного договору

Факт грубого порушення Росією Договору про обмеження ракет малої та середньої дальності (ДРМСД), який поставив під загрозу існування цієї угоди, в НАТО сприймають як продовження тривалої агресивної політики Росії.

Про це у середу під час прес-конференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів оборони НАТО у Брюсселі заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо розуміти, що нові російські ракети не є ізольованою подією. Ми бачимо ширшу картину, де Росія протягом тривалого часу вкладає величезні інвестиції в розвиток нових військових спроможностей, включаючи ядерні спроможності. Вони (росіяни - ред.) уже оголосили про появу багатьох нових ядерних систем. Вони використали сили проти сусіда, в Україні. Все це разом призвело до найбільшого посилення колективної оборони НАТО за період кількох десятиліть, з часів завершення «холодної війни», - наголосив генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що країни НАТО підвищили боєготовність власних збройних сил, Альянс втричі збільшив Сили реагування НАТО та дислокував боєздатні війська у країнах-союзницях на Сході. Після тривалих років постійного зменшення оборонних бюджетів у країнах НАТО зараз відбувається послідовне збільшення витрат на оборону. НАТО активно інвестує у розвиток власних спроможностей та вдосконалення командної структури, що, зокрема, дозволяє більш швидко переміщувати сили через Атлантику в Європу.

Читайте також: Росія може спробувати відкрити в Європі другий фронт - Помпео

«НАТО робить дуже багато (у відповідь на загрозу - ред.). Ми це будемо робити й надалі, дуже помірковано й відповідально, щоб знайти баланс між тим, щоб бути твердими та потужними, але в той же час не призвести до непотрібної ескалації. Найкращим рішенням, яке може бути, є збереження ДРМСД. Єдиний шлях для цього – переконати Росію повернутися до виконання Договору. У цьому все ще є вікно можливостей у шість місяців, яким ми закликаємо Росію скористатися», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що тема розміщення Росією нових ракет та руйнації таким чином ДРМСД має стати однією з головних під час Мюнхенської конференції з безпеки вже цього тижня, адже поточні дії Росії несуть серйозну загрозу для безпеки всієї Європи.