Євродепутати хочуть переглянути угоду про партнерство та співробітництво з РФ

Резолюція

У зв’язку зі зростанням напруги у відносинах між Євросоюзом і Російською Федерацією практична взаємодія з цією країною має бути обмежена, тож угода ЄС про партнерство та співробітництво з РФ підлягає перегляду.

Про це йдеться у резолюції, ухваленій за підсумками засідання Комітету із закордонних справ Європейського парламенту, повідомляє сайт Європарламенту.

«З огляду на виникнення нових сфер напруженості між ЄС і Росією депутати висловили підтримку санкціям, скасуванню проекту "Північний потік -2" та кращому реагуванню ЄС на кібернетичні загрози. В резолюції Комітету із закордонних справ вони оцінили поточний стан політичних відносин між ЄС і Росією. Депутати заявили, що ЄС має співпрацювати з Росією лише у сферах спільного інтересу, що робить необхідним перегляд угоди про партнерство та співробітництво (з Росією). Санкції мають бути продовжені», - йдеться у публікації.

Євродепутати зауважили, що з 2015 року з’явилися нові фактори, які ускладнюють відносини між ЄС і Росією. Серед них, зокрема, російська інтервенція у Сирію, втручання Москви у справи таких країн як Лівія та Центральноафриканська Республіка, підтримка нею антиєвропейських та ультраправих рухів, втручання у політичні виборчі процеси інших кран та системні порушення прав людини в самій РФ.

«Депутати ЄП засудили дії Росії в Азовському морі та продовження порушень у територіальних водах та у повітряному просторі країн Балтійського регіону», - йдеться у повідомленні.

У доповіді наголошуються на тому, що повне виконання Мінських угод та повага до міжнародного законодавства залишається головною передумовою для більш тісних взаємин між ЄС і Росією. Поки цього не відбувається, санкції мають бути збережені, і ЄС має бути готовим до подальших дій, особливо щодо застосування цільових санкцій проти окремих осіб. У цьому контексті депутати закликали країни ЄС припинити всі програми так званих «золотих віз/паспортів». Вони також закликали Європейську комісію та Службу зовнішніх дій ЄС розробити пропозиції до європейської версії американського закону, відомого як «Акт Магнітського».

Читайте також: ЄС посилює тиск на Росію з вимогою звільнення українських моряків – EU Observer

Члени Комітету закордонних справ ЄС також зауважили, що хоч не вважають Росію надалі стратегічним партнером, ЄС на сьогодні залишається для РФ найбільшим торговельним партнером і зберігатиме цю позицію в осяжному майбутньому. Водночас, депутати ще раз підтвердили заклик до скасування проекту "Північний потік – 2" як такого, що збільшує залежність ЄС від поставок російського газу та є загрозою для стабільності внутрішнього ринку ЄС.

У подоланні глобальних викликів, таких як кліматичні зміни, енергетична безпека, розвиток цифрових технологій та штучного інтелекту, боротьба проти тероризму тощо, депутати закликали Євросоюз підтримувати лише окремі сфери взаємодії з Росією. Водночас, вони підкреслили важливість продовження політичної та фінансової підтримки програмам міжлюдських контактів з наголосом на залучення молоді.

«Депутати ЄП засудили компанії дезінформації та кібернетичні атаки з боку Росії, які спрямовані на підвищення напруги між ЄС та його країнами-членами. Вони також глибоко занепокоєні тим, що відповідь ЄС на пропаганду та дезінформацію є недостатньою і повинна надалі бути посилена, особливо напередодні майбутніх європейських виборів у травні 2019 року. У цьому контексті фінансування та людський ресурс підрозділів Стратегічних комунікацій ЄС мають бути суттєво збільшені», - йдеться у повідомленні.

Доповідь щодо стану відносин між ЄС і Росією, яку Комітет ЄП із закордонних справ підтримав більшістю голосів, буде винесена на голосування Європарламенту під час сесії у Страсбурзі у березні.