Польща збирається визнати Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

Міністр закордонних справ Польщі заявив, що Варшава спільно з іншими державами ЄС має намір визнати Хуана Гуайдо тимчасовим лідером Венесуели.

Про це він сказав під час телефонної розмови з очільником МЗС Чилі Роберто Ампуеро Еспінозою, повідомляє Польське радіо.

“Голова МЗС Польщі сказав, що Варшава спільно з іншими державами ЄС має намір визнати Хуана Гуайдо тимчасовим лідером Венесуели”, - йдеться у повідомленні.

Очільник польської дипломатії зазначив, що таке рішення було прийнято у результаті відмови Ніколаса Мадуро від проведення дострокових президентських виборів.

За словами Чапутовича, Гуайдо відповідатиме за організацію вільних, справедливих і демократичних виборів.

Міністр закордонних справ Чилі, у свою чергу, підкреслив, що у венесуельців є право самим визначати своє майбутнє. Він також висловив переконання, що Ніколас Мадуро не підходить для організації виборів або ведення переговорів з опозицією. Еспіноза зазначив, що у зв’язку із нинішньою ситуацією у Венесуелі країни Латинської Америки виступають за визнання лідера опозиції та голови парламенту Хуана Гуайдо тимчасовим президентом.

Зазначається, що розмова дипломатів відбулася з ініціативи чилійської сторони. Чилі належить до так званої Групи Ліми - наднаціональної організації, створеної у 2017 році Канадою і 13 латиноамериканськими країнами для розв'язання політичної кризи в Венесуелі.

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Гуайдо на тлі конституційної та економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і прийняв присягу. Гуайдо заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатен виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Наприкінці минулого тижня Євросоюз закликав Венесуелу до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. Зазначалося, що у разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели.

Читайте також: Трюдо поговорив із лідером венесуельської опозиції Гуайдо

3 лютого закінчився термін ультиматуму, який висунули 7 європейських країн (Німеччина, Франція, Іспанія, Португалія, Велика Британія, Нідерланди та Бельгія) президентові Венесуели Ніколасу Мадуро з вимогою оголосити нові президентські вибори, інакше легітимним президентом буде визнаний Хуан Гуайдо. США та низка інших країн вже визнали Гуйдо тимчасово виконуючим обов’язки президента Венесуели.