Норвегія занепокоєна через викиди діоксиду сірки на кордоні РФ

Міністр навколишнього природного середовища Норвегії Ула Ельвестуен заявила, що відповідальність за викиди діоксиду сірки на кордоні РФ з Норвегією лежить на Росії.

Про це повідомляє норвезьке видання Barents Observer.

«На Росії лежить відповідальність за викиди (сірки на кордоні з Норвегією - ред.)» - сказала Ельвестуен.

ЗМІ повідомляють, що вона має намір обговорити проблему транскордонного перенесення атмосферних викидів з підприємства "Норнікеля" у Мурманській області з главою Мінприроди РФ Дмитром Кобилкіним у Москві в лютому

В управлінні Росспоживнагляду по Мурманській області виданню повідомили, що в прикордонному Печенгському районі за останній час жодного перевищення норм зафіксовано не було.

25 січня в Печенгському районі, де розташовані промислові потужності АТ "Кольська ГМК" (КГМК, "дочка" "Норнікеля"), мурманський Гідрометцентр зафіксував кратне перевищення рівня гранично допустимої концентрації (ГДК) викидів сірки.

Читайте також: У Норвегії обговорили співпрацю з Україною у сфері кіно

На сайті мурманського Гідрометцентру повідомлялося, тоді в прикордонному з Норвегією селищі Нікель допустима концентрація діоксиду сірки була перевищена в 4,7 рази. 23 січня було зафіксовано десятиразове перевищення, 24 січня - триразове. Промислові підприємства Печенгського району, Апатитов, Ковдора, Мончегорська, Оленегорська і Кандалакші отримали попередження про необхідність скорочення викидів.

Екологічна організація "Беллона" з посиланням на адміністрацію норвезької комунни Сер-Верангер повідомляла, що місцева влада застерігає жителів, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи і органів дихання, від "перебування на відкритому повітрі і відвідування району Сванвік", розташованого за 8,5 км від російського підприємства.

Фото: Томас Нільсен