Антоніу Гутерріш став лауреатом премії імені Карла Великого

Престижну міжнародну премію Карла Великого нинішнього року присудили генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррішу за внесок у розширення міжнародної взаємодії. 

Офіційна церемонія вручення відбудеться в травні, повідомило в вівторок видання Deutsche Welle.

"Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш удостоєний міжнародної премії імені Карла Великого за 2019 рік. Присудженням престижної нагороди віддається належне заслугам Гутерріша за пожвавлення й зміцнення багатостороннього співробітництва на базі цінностей і цілей Євросоюзу та ООН",- наводить видання заяву комітету премі. Як підкреслили в комітеті, дії Гутерріша базуються на спільних цінностях та переконаннях, які ЄС сформулював для себе в складному глобалізованому світі "з метою сприяння плюралізму, толерантності й діалогу, транскордонній співпраці, а перш за все миру, свободі й демократії".

Церемонія нагородження відбудеться, за традицією, в історичній Коронаційній залі Ахенської ратуші 31 травня в Німеччині.

Читайте також: Патріарху Варфоломію присвоїли звання почесного доктора Києво-Могилянської академії

Премія імені Карла Великого вважається однією з найважливіших європейських відзнак. Вона вручається з 1950 року. Серед попередніх лауреатів були, в тому числі, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, король Іспанії Хуан Карлос І, британський історик Тімоті Ґартон Еш, Папа Римський Франциск, Папа Римський Іоанн Павло II.