Китай арештував другого канадця — організатора зустрічі з Кім Чен Ином

Влада Китаю підтвердила затримання другого громадянина Канади Майкла Спейвора, який допомагав організовувати зустрічі колишнього американського професійного баскетболіста Денніса Родмана з лідером КНДР Кім Чен Ином.

Про це повідомила South China Morning Post.

"Згідно з повідомленням у четвер офіційного урядового онлайн-порталу провінції Ляонін, Майк Спейвор був затриманий у понеділок в рамках розслідування Управління держбезпеки Ляонін", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Спейвор займався "діяльністю, що ставить під загрозу національну безпеку Китаю".

Чоловік володіє міжнародною неурядовою організацією Paektu Cultural Exchange, яка влаштовує туристичні поїздки в КНДР і проводить у цій країні хокейні матчі. У 2013 році Спейвор познайомився з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином і навіть узяв участь у військовому параді країни в лютому цього року, про що написав у Twitter.

Цей чоловік також допомагав організовувати зустрічі колишнього американського професійного баскетболіста Денніса Родмана і північнокорейського лідера в КНДР.

Як повідомлялося раніше, іншого громадянина Канади — колишнього дипломата, а нині співробітника International Crisis Group Майкла Ковріга було затримано в Китайській Народній Республіці.

Уряд Китаю заявив, що повідомив посольству Канади в КНР про обидва випадки затримання канадців і те, що законні права Ковріга та Спейвора були захищені.

Читайте також: У Китаї затримали колишнього канадського дипломата – Reuters

Поки невідомо, чи має це прямий стосунок до затримання канадською владою на початку цього місяця фінансового директора китайської компанії Huawei Мен Ваньчжоу.